2025-08-05 Novinky - produkty

Globální výzva v oblasti zpracování potravin otevírá zajímavé příležitosti pro budoucnost bílkovin

S rostoucími výzvami, kterým čelí globální zásobování potravinami, se sektor bílkovin dostává do centra pozornosti jako nikdy předtím. Pro Sumita Pingleho, viceprezidenta divize Agro & Protein Systems ve společnosti Alfa Laval, je to vzrušující doba pro práci v tomto odvětví, plná příležitostí – ale také výzev, složitostí a obrovského pocitu odpovědnosti. Do roku 2050 bude na světě žít 10 miliard lidí – a potřeba nových udržitelných zdrojů bílkovin je naprosto zásadní pro budoucnost planety, přičemž společnost Alfa Laval stojí v čele řešení této výzvy společně se svými zákazníky.

„Pokud jde o budoucnost potravin, potřeba bílkovin se dostává do stále většího centra pozornosti – rostoucí povědomí o nutnosti zajistit více potravin se stalo synonymem pro zajištění více bílkovin a jsem si jistý, že to bude pokračovat i s růstem populace a demografickými změnami,“ říká Sumit. „Máme stále více lidí, které musíme nakrmit, ale jak to udělat, když naše současné potravinové řetězce pravděpodobně nebudou schopny tuto situaci zvládnout? Jak daleko můžeme zajít s technologiemi, abychom zajistili potraviny pro rostoucí populaci tváří v tvář současným omezením?“

Hledání inovativních technologií pro výrobu potravin, které zajistí budoucnost, je hnací silou Sumitovy vize a představuje hlavní výzvu, které se on a jeho tým snaží čelit ve prospěch zákazníků, přičemž řada různých oblastí nabízí fascinující příležitosti.

„Děje se tu mnoho zajímavých věcí,“ říká Sumit. „Jsou tu například velmi zajímavé projekty, jako je kultivace buněk, kdy se vezmou kmenové buňky pěstované v nádrži a nechají se růst – představte si, že jíte steak bez uhlíkové stopy a bez nutnosti zabíjet zvířata.

Pak je tu celý sektor fermentace, který má velký potenciál a je velmi podnětný. Samozřejmě nejde o novou technologii – fermentované potraviny konzumujeme již po staletí –, ale její možnosti se zdají být neomezené, protože vytváříme nové potraviny.“

Sumit rád zdůrazňuje další klíčovou oblast, kterou je třeba řešit, aby bylo zajištěno budoucí zásobování potravinami – jak se vyhnout plýtvání.

„V minulosti měly vedlejší produkty, které jsme nechtěli jíst, nízkou hodnotu a sloužily například jako krmivo nebo hnojivo, nebo byly dokonce vyhozeny,“ říká. „Ale s blížící se výzvou v oblasti zásobování potravinami jsme nuceni tyto vedlejší produkty využívat k výrobě potravin.

„Proto hledáme další možnosti, jak zabránit plýtvání v různých fázích: během procesu výroby potravin, po zpracování, v maloobchodní fázi, ve fázi spotřeby – to vše nabízí potenciál a společnost Alfa Laval má ideální pozici k tomu, aby se těmito a dalšími výzvami zabývala.“

Jako přední inovátor v oblasti výroby potravin je Alfa Laval již dlouho v čele výzkumu a vývoje kreativních řešení, která mají pomoci řešit globální výzvy v oblasti potravin.

protein-expert-article.jpg

„Společnost Alfa Laval byla jednou z prvních, která se začala zabývat zpracováním hmyzu v průmyslovém měřítku jako zdrojem udržitelných bílkovin, když to bylo ještě vnímáno jako novinka,“ říká Sumit. „Hmyz jsme vnímali jako zajímavý zdroj bílkovin pro krmiva nebo potraviny, který má tu výhodu, že má menší dopad na životní prostředí. Nyní je to zavedené odvětví a nepochybně bude součástí dlouhodobého řešení, nejen jako zdroj krmiva. Brzy se možná dočkáme použití hmyzí moučky v kuchyni, protože má skutečnou nutriční hodnotu.

„Zde je problém vnímání – kdo bude jíst hamburger z hmyzu? Lidé budou spíše volit rostlinné a fermentované bílkoviny než hmyz, ale je to oblast se zajímavým potenciálem, kterou budeme i nadále zkoumat a rozvíjet.“

Dalším prvkem, který je třeba zohlednit v komplexní globální potravinové situaci, je rostoucí zájem společností o osobní zdraví a stravu, a tím i rostoucí poptávka po různých ingrediencích a jedinečných chutích.

„Alfa Laval může v této oblasti hrát významnou roli, protože naše univerzální klíčové technologie – jako je přenos tepla, separace a manipulace s kapalinami – lze aplikovat při zpracování těchto potravin. Kromě neustálého zaměření na udržitelnost proto musíme být rychlí a flexibilní v přizpůsobování se potřebám zákazníků, protože situace se neustále mění s novými chutěmi, novými surovinami a novou poptávkou spotřebitelů,“ říká Sumit.

„Rychlé testování je klíčové pro to, abychom mohli našim zákazníkům pomáhat od pilotní fáze až po průmyslovou výrobu, a my je provázíme touto neustále se měnící situací a radíme jim, co je rozumné udělat, aby se věci posunuly kupředu.“

Sumit se zamýšlí nad výzvami, které tento sektor čekají, a říká: „Na budoucnost výroby potravin má vliv mnoho faktorů. Potřebujeme více potravin a potřebujeme větší rozmanitost v našem jídle.

V oblasti bílkovin dochází k významným změnám: nové suroviny, nové konečné produkty, větší objemy, více procesů, technologický rozvoj. Když se mluví o potravinářských technologiích, většina z nich souvisí s bílkovinami. Je to nejlepší místo pro každého, kdo působí v potravinářském průmyslu.

„Cítím že to bude složitá výzva, ale kdyby to nebylo složité, zvládl by to každý. Alfa Laval by měla být právě tam, kde jsou potřeba komplexní řešení. Jsme na to připraveni.

Štítky

Vše
fish meat nuts dairy protein