2021-04-29 Novinky - produkty

Získejte více ze zpracování rostlinného proteinu

Pokud provozujete závod na výrobu rostlinného proteinu nebo plánujete jeho vybudování, mohly by vás zajímat možnosti využití cenných rostlinných proteinů, které tvoří součást produkovaných odpadů. Právě teď je správný čas pro zvážení této možnosti. Prognózy odvětví naznačují, že trh s rostlinnými proteiny poroste meziročně přibližně o 6 % a že v roce 2025 tento celosvětový trh dosáhne celkové hodnoty 13,4 mld. EUR (16,3 mld. USD).

 

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

Sója je tradičně oblíbená jako zdroj vysoce kvalitních potravinových proteinů. V dnešní době rostoucí populace a intenzivnější urbanizace se pozornost přesunula ze sóji i na jiné potenciální zdroje cenných rostlinných proteinů.

Chcete-li získat větší podíl na rostoucím trhu s rostlinnými proteiny, zaměřte se na to, jak zpracováváte své současné a potenciálně nové suroviny, jako jsou olejniny a škrobové plodiny.  Existují další možnosti extrakce vysoce hodnotných proteinů z nových surovin nebo generovaných odpadů, které se jinak využívají jen jako vedlejší produkty nízké hodnoty, např. jako krmiva.

Nedávná studie například ukázala, že vedlejší produkt ze zpracování mouky ze slunečnicových semen obsahoval až 32 % proteinů, které lze získat zpět a využít v potravinových výrobcích, nikoli jen pro krmiva. Na druhé straně spektra jsou škrobové suroviny, jako například žlutý hrách s obsahem proteinů kolem 25 %. Ty je možno využít nejen k produkci potravinářských proteinů, ale také k výrobě potravinářského škrobu a vlákniny.

Producenty rostlinných proteinů by také mohly zajímat možnosti využití vedlejších toků surovin obsahujících proteiny, jako je např. syrovátka. Ta obsahuje proteiny, cukry a vlákninu, které lze získat zpět a opětovně použít. Syrovátka je například skvělým zdrojem laktózy, peptidů a glukózy.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

 

Přeměna plodin olejnatých semen, jako je sója, řepka a slunečnice, případně škrobových plodin, např. hrachu, cizrny, fazolí fava a fazolí mungo, na vysoce kvalitní proteiny pro využití v potravinách a krmivech vyžaduje specifické know-how.

Využijte výhod komplexních, energeticky účinných řešení pro systémy zpracování rostlinných proteinů od společnosti Alfa Laval. Prostřednictvím extrakce olejnatých semen a škrobových proteinů, izolace a purifikace a opětovného využívání technologické vody a čištění odpadních vod získáte kvalitní a udržitelný přístup k plnění rostoucí globální poptávky po náhražkách masa.

Řešení společnosti Alfa Laval byly navrženy s ohledem na dodržování zásad hygieny a zahrnují veškerá potřebná hygienická zařízení a komponenty. Patří sem čerpadla, ventily, potrubí a fitinky, stejně jako dekantéry, vysokorychlostní separátory, odparky a membránové moduly. Každá linka může být navíc vybavena plně automatickým, vysoce účinným a na míru šitým systémem Cleaning-in-PIace. Zjednodušeně řečeno, Alfa Laval má vše, co potřebujete pro úspěšné zpracování surovin s obsahem rostlinných proteinů.

Přečtěte si, jak vám Alfa Laval může pomoci s výrobou rostlinného proteinu a minimalizovat množství odpadu.

 

Edible oil Soy beans 640x360

Široké portfolio pro zpracování potravinářských proteinů

Společnost Alfa Laval disponuje širokým portfoliem systémů pro zpracování rostlinných proteinů, se zaměřením na mokrou frakcionaci. Společnost Alfa Laval dodává zařízení a systémy pro extrakci, izolaci a koncentraci proteinů z olejnatých semen a škrobu, ve formě spolehlivého samostatného zařízení pro zařazení do stávajících linek nebo jako kompletní výrobní linku na míru. Součástí zařízení je:

  • Příprava kaše
  • Extrakce, separace a purifikace proteinů
  • Pasterizační systémy
  • Separace a purifikace vlákniny a škrobu
  • Obnova vedlejšího produktu
  • Čištění odpadních vod a zpětné získávání vody

Chcete vědět více?

Beans.jpg

Úvod do zpracování rostlinných proteinů | Webinář

Zájem o rostlinné bílkovinné produkty neustále roste a k pokrytí této poptávky lze využívat různé suroviny. Na webináři prezentuje Joosep Masik, odborník na zpracování rostlinného proteinu.

Více informací o webináři

 

 

vegetable protein processing_640x360.png

Časté dotazy

Časté dotazy týkající se systémů na zpracování rostlinných proteinů a jiných rostlinných surovin.

Často kladené otázky

vegetable milk substitute_640x360.jpg

Výroba rostlinných nápojů

Řada zařízení na zpracování rostlinných nápojů pro všechny druhy surovin, od sóji a ovsa až po mandle, rýži a další.

Více informací o výrobě rostlinných nápojů

Související informace: