2022-05-03 Novinky - produkty

Společnost Arla Foods zvýšila výrobu o 25 % při zvýšení spotřeby energie pouze o 2 %

Během pouhých dvou let zvýšila společnost Arla Foods v dánském městě Rødkærsbro svou produkci o 25 %, přičemž spotřebovala jen o 2 % více energie. Ke zlepšení přispělo téměř 300 čerpadel Alfa Laval.

 

Produkce 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. To je nepřetržitá výroba mozzarelly v Dánsku v závodě společnosti Arla Foods.

Během pouhých dvou let zvýšil závod svou produkci o 25 % při spotřebě energie o pouhá 2 % vyšší. Ke zlepšení pomohlo společnosti Arla Foods dosáhnout téměř 300 čerpadel Alfa Laval. Společnost Arla Foods má více než 16 000 zaměstnanců a v roce 2010 dosáhla čistého obratu 49,0 miliard DKK. 

Zatímco její vlastní mléčné značky (jako Arla, Lurpack a Castello) se prodávají ve více než 100 zemích, Arla Foods vyrábí mléčné výrobky také pro své zákazníky v Evropě, na Středním východě, v Japonsku a Asii. Její závod na výrobu sýra mozzarella v dánském Rødkærsbro, který byl postaven v roce 1989, pracuje v téměř nepřetržitém provozu a má výrobní kapacitu přes 60 000 tun mozzarelly ročně.  

Závod v Rødkærsbro je certifikován podle norem ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 a British Retail Consortium. Podle technického ředitele závodu Rødkærsbro Pera Hansena: "Náš závod na výrobu sýra mozzarella je jedním z největších v Evropě. V roce 2011 jsme vyrobili přibližně 63 000 tun mozzarelly. To je o 25 % více než dva roky předtím. Zároveň jsme spotřebovali jen o 2 % více energie." Dosáhnout velkoobjemové výroby mléčných výrobků při současné nižší spotřebě energie na jejich výrobu vyžaduje chytré myšlení a technologie. Společnost Arla Foods neustále zlepšuje svou výrobu prostřednictvím optimalizace procesů. Jednou z oblastí, na kterou se zaměřuje, je zkracování prostojů při provádění operací CIP (Cleaning-In-Place). Od roku 2008 se jí podařilo snížit potřebu CIP ze sedmi na pouhých pětkrát týdně - to vše bez nutnosti významných investic do nových technologií a při zachování stejně vysokých kvalitativních standardů.

Per Hansen vysvětluje: "Když jsme začínali, prováděli jsme CIP sedmkrát týdně. Dnes provádíme CIP jen pětkrát týdně. Z časového hlediska to znamená, že jsme získali o 10 hodin týdně více volného výrobního času." V závodě se každý týden zpracuje 12 700 tun syrového mléka na mozzarellu. To vyžaduje nejen omezení prostojů na minimum. Vyžaduje to také používání přibližně 300 čerpadel v zařízení, z nichž více než 90 % je od společnosti Alfa Laval. Per Hansen říká: "Čerpadla a zpracovatelské technologie Alfa Laval sehrály důležitou roli v tom, že jsme mohli zvýšit naši výrobu a energetickou výkonnost." Hlavním dodavatelem zpracovatelských zařízení pro závod Arla v Rödkearsbro je společnost Tetra Pak, partner Alfa Laval.

Přidali jsme dalších 10 hodin výrobního času týdně.

Podle Torbena Bertelsena, key account managera společnosti Tetra Pak, "snížení CIP v nepřetržitém provozu v Rødkærsbro znamenalo splnění specifických požadavků týkajících se jak procesu, tak jeho součástí. Například zajištění nízké spotřeby energie u jednotek, jako jsou čerpadla, udržení extrémně vysoké provozní spolehlivosti a citlivý přístup k údržbě a plánování servisu. "Znamená to zkrácení doby servisu zařízení během plánovaných odstávek," pokračuje Bertelsen. "Pro zajištění efektivity jsou například čerpadla a ventily udržovány na skladě. Takže když dojde k plánované odstávce pro CIP, můžeme rychle vyměnit čerpadla a ventily, aniž bychom riskovali zastavení provozu. To umožňuje průběžnou údržbu a servis."

Štítky

Vše
sru proven curd transfer 640x360

Výrobna mozzarelly společnosti Arla Foods v Dánsku

Technický ředitel společnosti Arla Foods Per Hansen v jednom z největších evropských závodů na výrobu sýra mozzarella.

Související informace: