2022-09-06 Novinky - produkty

Výroba nealkoholického piva – nové technologie a velké příležitosti

Chutě se mění – je třeba nový způsob myšlení

Svět si už 30 let užívá chuť nealkoholického nebo nízkoalkoholického piva. Kvalitní nealkoholická piva však v poslední době dosáhla širšího spotřebitelského uznání a slaví úspěch. Proto se dealkoholizace piva – odstraňování alkoholu ze speciálních konečných pivních receptur na hodnotu nižší než 0,05 % ABV – rozjíždí ve velkém.

Aby bylo možné uspokojit rostoucí poptávku po nealkoholickém pivu, musí tradiční pivovary přizpůsobit své technologie - aniž by to mělo vliv na chuť, vůni nebo pocit v ústech. To vyžaduje hlubokou znalost použitých procesů, zařízení a systémů a možností jejich optimalizace s cílem využít příležitosti, které nealkoholické pivo nabízí.

Nestavte se k nealkoholickému pivu zády. Získejte potřebné procesní know-how a technickou podporu od společnosti Alfa Laval. Můžete se následně těšit z vyšších zisků, nižších daní a nových příjmů z alkoholu, které zvyšují hodnotu vašeho pivovaru.

Tři způsoby, jak odstranit z piva alkohol

Toto se nedá obejít. Vaření piva bez alkoholu vyžaduje zaměření se na vše od rmutování a vaření mladiny až po skladbu chmele a kvašení, při kterém se produkuje etanol. Jak však nejlépe odstranit z piva alkohol? Použitím vhodné technologie stripování nebo filtrace. Získáte koncentrát alkoholu, jeho síla se však může lišit. K oddělení alkoholu (etanolového kondenzátu) můžete použít jeden z těchto tří způsobů, aniž byste museli do svých pivovarských technologických linek instalovat zóny odolné proti výbuchu (ATEX):

1. Ředění a vylití

Ke zředění koncentrátu s podílem alkoholu přibližně 18–35 % můžete použít těsnicí vodu z vývěv v závislosti na obsahu alkoholu v pivu. Tento způsob ředění etanolu zajistí, že teplota kapaliny bude vždy pod bodem vzplanutí, a proto nevyžaduje žádnou ATEX zónu. Zředěný etanol lze následně vypustit nebo sbírat, což je běžná praxe, pokud pro něj nemáte jiné využití.

2. Zvyšování alkoholovitosti výrobků z piva

Vyrábějte nová, vysoce hodnotná piva přidáváním čirého potravinářsky neutrálního alkoholového kondenzátu (18–35 %) jako přísady. Zvýšení podílu alkoholu ve stávajícím sortimentu výrobků přináší přidanou hodnotu, otevírá nové zdroje příjmů a současně zlepšuje chuť piva.

3. Vytváření nových nápojů

Další možnost: Použití tohoto čirého neutrálního alkoholového kondenzátu jako přísady pro nové výrobky, jako jsou hotové koktejly, ochucené nápoje na bázi piva a dokonce nové, hybridní výrobky jako pivní koktejly s vodkou nebo alkoholem na bázi ječmene. Přidaný alkohol zvýrazňuje chuť.

Do jaké míry můžeme snížit obsah alkoholu v pivu?

Snížení podílu alkoholu ze 4,5 % na 0,5 až 0,0 vyžaduje značné know-how. Hlavně pokud chcete zachovat všechny senzorické vlastnosti, které lidé od dobrého piva očekávají (vůně, aroma, říz a další). Abyste mohli přejít z vysokého na nízký obsah alkoholu, potřebujete partnera, který ví, jak spravovat kultury kvasnic, jak jednotlivé typy sladu a techniky kvašení ovlivňují vaše pivo a jak nejlépe upravit chuť a vůni po odstranění alkoholu. Díky svým rozsáhlým zkušenostem s vařením piva, výrobními postupy, technologiím a marketingovým dovednostem může být společnost Alfa Laval tím správným partnerem právě pro vás.   

Štítky

Vše
0.0 beer

Produkujte skvěle chutnající nealkoholické pivo

Je to snadné—s dealkoholizačním modulem společnosti Alfa Laval. Tento speciálně navržený multifunkční modul kombinuje osvědčené technologie – od odplynování piva přes výrobu potravinářské páry až po vakuové stripování a kondenzaci alkoholu – spolehlivě a hospodárně odstraňuje alkohol z piva. Stačí do vašich systémů začlenit tuto jednoprůchodovou kolonu pro stripování při nízkých teplotách a tlacích. Nic složitého. Jen nealkoholické pivo se skvělou chutí.

Navíc objevíte nové způsoby, jak vytěžit maximum z etanolu odstraněného z piva – například jeho přimíchávání při výrobě inovativních alkoholických hybridů.

Související informace: