2022-08-25 Novinky - produkty

Využití potenciálu – Významné úspory prostřednictvím efektivního čerpání

Když chcete ušetřit na nákladech na energii, možná vás čerpadla nenapadnou jako první. Ale promyslete to znovu. Čerpadla ve skutečnosti spotřebovávají přibližně 10 % světové energie – vlastně více než jakýkoli jiný typ zařízení.

Pumps_close_up_hero_1920X480.jpg

Optimalizace čerpadel sice není nová myšlenka, ale je stále aktuálnější díky snaze o snížení emisí CO2 a provozních nákladů. Stejně jako porovnání kupní ceny je také důležité porovnat spotřebu energie během celého životního cyklu. Je nezbytné zohlednit dimenzování čerpadel v rané fázi návrhu závodu. I při srovnání prémiových značek můžete ušetřit 25 % nebo více – u konkurentů s nižší účinností by to mohlo být i přes 50 %

U stávajících závodů, kde optimalizace čerpadel nebyla klíčovým problémem, by se modernizace mohla vyplatit a návratnosti by potenciálně mohlo být dosaženo již za tři měsíce.

Na kvalitě záleží

Je důležité vybrat dobře navržené a zkonstruované čerpadlo. Klíčem k maximalizaci výkonu jsou malé tolerance a optimalizovaný vnitřní design, což vyžaduje robustní konstrukci. Méně robustní čerpadla, často vyrobená z tenčího materiálu, mají tendenci se rozpínat a smršťovat pod tlakem, což vyžaduje větší vůle a vede k nižší účinnosti. Zároveň

Snížení nákladů na energii není jen o nákupu vysoce kvalitního čerpadla. Jde o to, abyste vybrali správné čerpadlo pro každou aplikaci.    
Russel Jones, Alfa Laval

centrifugal_pumps_640x360.png

Tajemství výběru

Přečtěte si naše tipy, co je třeba uvážit při výběru správného čerpadla pro konkrétní úkol.

  • Kromě konstrukce čerpadla zvažte i konstrukci celého systému. I u vysoce kvalitních čerpadel se může skutečný výkon čerpadla v jednotlivých aplikacích dramaticky lišit.
  • Vyberte čerpadlo co nejblíže jeho bodu nejlepší účinnosti.
  • Hledejte širokou nabídku produktů a dostupnost návrhového softwaru pro výběr čerpadla. To vám pomůže přiblížit se optimálnímu výkonu.
  • K regulaci průtoku použijte frekvenční měnič pro přímé nastavení otáček čerpadla místo nastavení průtoku prostřednictvím regulačních ventilů. Úspory energie mohou dosáhnout 30‒40 %.

Bod nejlepší účinnosti

Pro každou velikost odstředivého čerpadla existuje optimální bod dopravní výšky a průtoku, kdy je čerpadlo nejúčinnější. To se nazývá „bod nejlepší účinnosti“ (nebo také BEP - best efficiency point). Pokud je požadovaný pracovní bod v určité vzdálenosti od BEP, účinnost čerpadla může být nízká. Mnoho čerpadel bohužel nepracuje při BEP. Při výběru správného čerpadla pro danou úlohu jsou velkým pomocníkem počítačem podporované nástroje pro výběr, jako je například program CAS společnosti Alfa Laval.


Podívejte se na naši nabídku energeticky účinných čerpadel a kontaktujte nás, pokud potřebujete poradit s nalezením nejvhodnějšího čerpadla pro optimalizaci procesního výkonu.

 

Přehled čerpadel Alfa Laval

Kontaktujte nás

 

Štítky

Vše

Související informace: