2023-08-29 Novinky - produkty

Zajištění optimální účinnosti skladování solární energie

Alfa Laval dodává výměníky tepla pro pokročilou výrobu energie z obnovitelných zdrojů a dlouhodobé skladování energie v Austrálii. Když měla začínající společnost RayGen, zabývající se čistými technologiemi, postavit první elektrárnu PV Ultra a Electro Thermal Storage na světě v australském státě Victoria, poskytla společnost Alfa Laval deskové výměníky tepla pro optimalizaci energetické účinnosti a návrhu systému. Díky své globální přítomnosti, odborným znalostem v oblasti optimalizace tepelného výkonu a špičkové technologii je Alfa Laval ideálním partnerem pro společnosti z oblasti čistých technologií.

Udržitelná technologie pro dekarbonizovanou budoucnost

RayGen je australská technologická společnost s předními světovými objevy v oblasti technologie solární energie a skladování obnovitelné energie. Nabízí solární energii a úložiště s ekonomikou přečerpávací vodní elektrárny a flexibilitou baterií. Technologie PV Ultra a Electro Thermal Storage zachycuje sluneční světlo pomocí zrcadel a ukládá energii do vody. Díky energii uložené ve formě horké vody se bude v noci vyrábět elektřina pomocí turbíny s organickým Rankinovým cyklem (ORC).

Společnost RayGen je průkopníkem technologií PV Ultra a Electro Thermal Storage System, které poskytují dispečersky řízenou elektřinu z obnovitelných zdrojů na vyžádání. Svůj první projekt PV Ultra nasadila v Newbridge, nicméně prvním nasazením kombinace technologií PV Ultra a Electro Thermal Storage bude projekt Carwarp ve Victorii.

Projekt Carwarp zahrnuje solární elektrárnu o výkonu 4 MW a systém ETS o výkonu 3MW/50 MWh, který ušetří 10 000 tun emisí CO2 ročně a bude poskytovat obnovitelnou elektřinu ve dne i v noci přibližně 1 000 domácnostem.

Společnost Alfa Laval, která je spolehlivým partnerem, sdílí náš závazek k celosvětovému přechodu na obnovitelné zdroje energie a v elektrárně Carwarp dodala špičkovou technologii přenosu tepla a odborné znalosti.
Richard Payne, generální ředitel společnosti RayGen

Osvědčené technologie pro revoluční systém

Tři osvědčené technologie společně vytvářejí revoluční systém. Solární pole soustřeďuje záření na kolektor na vrcholu věže, kde je umístěn fotovoltaický modul PV ULTRA - satelitní třídy - a vyrábí elektřinu i teplo. Teplo se ukládá do vodního zásobníku tepla (92 °C), zatímco elektřina se buď dodává do sítě, nebo se ukládá tak, že pohání chladicí zařízení, které ochlazuje vodu v chladicím zásobníku (2 °C).

Dvě akumulační nádrže - každá o velikosti čtyř olympijských plaveckých bazénů - slouží jako teplé a studené úložiště pro potřeby okruhu organického Rankinova cyklu (ORC), který je energetickým blokem a poskytuje elektřinu na vyžádání z uložené obnovitelné energie.

V chladicím zařízení i v systému ORC jsou použity polosvařované a rozebíratelné výměníky tepla Alfa Laval.

Alfa_Laval_Solar_Plus_Storage_EN_illustration.png

Pomáhá měnit situaci k lepšímu

Aby bylo možné splnit požadavky společnosti RayGen, odborníci společnosti Alfa Laval úzce spolupracovali napříč hranicemi a poskytli špičkovou technologii v kombinaci s bohatými odbornými znalostmi v oblasti optimalizace aplikací a tepelného výkonu. Spolupráce probíhala napříč kontinenty, a to jak se společností RayGen v případě chladicího zařízení, tak se subdodavateli v Turecku v případě systému ORC.

Pro tento projekt bylo dodáno patnáct jednotek rozebíratelných deskových výměníků tepla a polosvařovaných deskových výměníků tepla. Jsou vybaveny jedinečnými funkcemi RefTight™, vysoce výkonným těsněním pro vysokotlaké úlohy, CurveFlow™, což je rozvodná plocha, která zlepšuje průtok média a minimalizuje riziko zanášení, a OmegaPort™ s nekruhovými otvory, které zlepšují průtok média a tepelnou účinnost. Společnost Alfa Laval dodala dokonalé řešení včas a zcela v souladu se specifikacemi stanovenými pro tento projekt.

Společnost Alfa Laval poskytla hluboké znalosti při vývoji návrhu systému, jakož i podporu a spolupráci, které poskytly důležité poznatky pro vývoj projektů. Technologie PV Ultra a Electro Thermal Storage lze snadno rozšířit na větší projekt s nižšími náklady, s flexibilitou v konfiguraci a provozu, kde Alfa Laval může být spolehlivým strategickým dodavatelem výměníků tepla.

Společnost Alfa Laval je celosvětově odhodlána spolupracovat s průkopníky čistých technologií, jako je RayGen, na urychlení energetické transformace s využitím svých rozsáhlých odborných znalostí v oblasti konstrukce pro dosažení optimálního a spolehlivého tepelného výkonu. Společnost Alfa Laval přispívá ke změně díky svým schopnostem a know-how, které pomáhají začínajícím firmám v oblasti čistých technologií a urychlují jejich rozvoj.

Štítky

Vše
RayGen 640x360

        

TK20 320

TK20 - Značkové funkce

RefTight_120x120.png RefTight™
těsnicí systém
CurveFlow_120x120.png CurveFlow™
rozvodná plocha
OmegaPort_symbol_142x142.png OmegaPort™
nekruhové otvory

cleantech_symbols640x360.jpg

Úspora emisí

Úspora 10 000 tun CO2 / rok

Domy

Dodávka elektřiny z obnovitelných zdrojů do cca 1000 domácností

Změna technologie

Inovativní řešení pro dlouhodobé skladování energie

Související informace: