2024-01-24 Novinky - produkty

Modernizace čištění nádrží v pivovaru snížila spotřebu vody o 17 %

Vzhledem k rostoucímu tlaku na pokles spotřeby vody ve výrobním procesu se přední americká pivovarnická skupina zavázala zvýšit efektivitu jejího využívání a snížit množství využité vody ve svých provozech. Jedno z opatření na úsporu vody se zaměřilo na optimalizaci procesu čištění nádrží. Instalace nových rotačních tryskových hlavic od společnosti Alfa Laval snížila spotřebu vody při čištění nádrží až o 17 %.

Jak výrazně snížit spotřebu vody na čištění nádrží

Voda je hlavní složkou piva, na kterou se denně využívají miliony litrů čisté sladké vody. V reakci na rostoucí tlak na úspory vody se přední americká pivovarnická skupina rozhodla snížit její spotřebu ve svých provozech. Jedním ze zřejmých míst, kde je třeba hledat úspory vody, je proces čištění tanků. Pivovar používá velké kvasné tanky, ve kterých aktivní kvasinky přeměňují cukry na alkohol. Velikost a horizontální uspořádání těchto tanků představují zvláštní výzvu v procesu čištění a vyžadují pokročilou technologii, která zajistí řádné čištění všech povrchů mezi pivovarskými cykly.

Modernizace tryskových hlavic ušetřila obrovské množství vody

Inspirována podobným projektem v Číně se skupina pivovarů rozhodla modernizovat původní jednotky Alfa Laval GJ 4 novými rotačními tryskovými hlavicemi TJ40G. Hlavice TJ40G spotřebují méně vody než hlavice GJ 4 a rychleji dokončí celý čisticí cyklus. Nižší spotřeba vody v kombinaci s kratší dobou čištění ušetří zhruba 760 litrů vody při závěrečném oplachování a dezinfekci. Po prvních měsících provozu se ukázalo, že nové trysky TJ40G přinášejí 17% úsporu vody. Celková úspora vody pro fermentační nádrže se odhaduje na přibližně 5,7 milionu litrů ročně (1,5 milionu galonů).

S přední americkou pivovarnickou skupinou spolupracujeme již více než 30 let a jsme rádi, že nyní můžeme zákazníkovi pomoci snížit provozní náklady a zároveň dosáhnout jeho cílů v oblasti udržitelnosti zvýšením účinnosti využití vody při čištění tanků. Cenným vedlejším efektem je, že snížená spotřeba vody přináší také úspory chemikálií a energie spotřebované na čerpání, ohřev, rekuperaci, opětovné použití a úpravu čisticí vody," říká Andrew Delaney, generální ředitel divize Tank Cleaning ve společnosti Alfa Laval US.

Instalace "Plug and play"

Staré a nové tryskové hlavy používají stejné vstupní přípojky. Doba instalace byla kratší než jedna hodina na nádrž a zahrnovala tři tryskové hlavice na nádrž. Výměna proběhla mezi fermentačními cykly a nezpůsobila žádné další prostoje v procesu. Volná rotace a integrovaná kuličková ložiska hlavice TJ40G prodlužují intervaly údržby o 50 % ve srovnání se staršími jednotkami GJ 4. Pozitivní výsledky první instalace nových tryskových hlavic připravují půdu pro další modernizaci zařízení na čištění tanků v dalších pobočkách pivovaru po celých USA.

Fakta o projektu modernizace

Rotační tryskové hlavice Alfa Laval TJ40G jsou určeny pro hygienické aplikace a zajišťují automatizované čištění nádob o objemu 50 až 500 metrů krychlových kapaliny (13 000 až 132 000 galonů). Konstrukce pokročilých tryskových hlavic je optimalizována pro čištění pivovarských nádrží a pro potravinářské a mlékárenské procesy. TJ40G je schválena FDA. Modernizace zařízení pro čištění nádrží je součástí programu Optimize™ společnosti Alfa Laval, jehož cílem je zvýšit efektivitu využití vody a energie v hygienickém průmyslu.

 

Štítky

Vše

Související informace: