2024-05-06 Novinky - produkty

Využití sluneční energie jako obnovitelného zdroje pro ohřev

Obnovitelná energie je označována za nejlevnější zdroj energie na světě. Dánský dodavatel solární energie Heliac A/S přeměňuje energii ze Slunce na solární teplo pro globální zpracovatelský průmysl, aby urychlil přechod na obnovitelné zdroje energie – za cenu výrazně nižší, než je cena tepla vyrobeného spalováním fosilních paliv. V tomto ohledu spolupracovala firma Heliac se společností Alfa Laval na vývoji vysoce účinného sběrače solární energie pro solární tracker Heliac. Solární tepelná technologie a obchodní model společnosti Heliac dnes nově definují způsob výroby, prodeje a integrace solárního tepla do energetických řešení zítřka.

Přechod na koncentrované solární teplo

Na rozdíl od tradiční technologie zakřivených čoček využívá solární tracker Heliac ploché průhledné čočky, které soustřeďují sluneční energii do jediného paprsku o vysoké intenzitě. Kritickou součástí systému je vysoce účinný sběrač solární energie Alfa Laval STC40, který přeměňuje koncentrované sluneční světlo na tepelnou energii. Výsledkem je univerzální inovativní řešení solární energie, které výrazně snižuje náklady a uhlíkovou stopu tepelného ohřevu průmyslových procesů.

Jak funguje solární tracker Heliac

Heliac_concept_image.png

  1. Čočky – Každý panel s osmi čočkami soustřeďuje 50násobně sluneční světlo na solární sběrač Alfa Laval STC40.
  2. Panely – Každý panel se skládá z osmi čoček, základu zabetonovaného do země a potrubí mezi sběrač.
  3. Sledování Slunce – Každý panel s osmi čočkami individuálně sleduje sluneční světlo ve dvou rozměrech, což zajišťuje optimální získávání energie.
  4. Sběrač – Teplota vody se na každém sběrači zvyšuje o 1‒2 °C.

 

Návrh sběrače solární energie vhodného pro daný účel

Společnost Heliac se potýkala s potížemi při shánění vhodného sběrače solární energie, protože její solární tracker soustřeďoval sluneční světlo s tak vysokou intenzitou, že teplo propalovalo kov solárních sběračů. Tehdy firma Heliac požádala o pomoc společnost Alfa Laval.

Spolupráce s odborníky společnosti Alfa Laval na vývoji kvalitního sběrače solární energie vhodného pro daný účel byla přínosnou zkušeností. „Jejich strukturovaný přístup k iterativnímu designu a inženýrství byl neocenitelný při řešení vzniklých problémů,“ říká Henrik Pranov, generální ředitel společnosti Heliac.

„Společnost Alfa Laval řeší a překonává konstrukční výzvy. Na základě neustálého testování a zdokonalování jsme dosáhli svého cíle – vysoce účinného sběrače solární energie, který splňuje naše požadavky.“

Inovativní sběrač solární energie Alfa Laval STC40, vyrobený ze 100% nerezové oceli, poskytuje nepřekonatelnou spolehlivost, bezkonkurenční odolnost proti korozi a schopnost odolávat teplotám až 550 °C. Pro účinnější absorpci slunečního světla a maximalizaci množství energie přeměněné na teplo nanesla společnost Heliac na STC40 speciální povrchovou úpravu.

Za účinnost našeho solárního trackeru Heliac jsou odpovědné dvě základní součásti. Jednou z nich je Alfa Laval STC40. Druhou je naše plochá průhledná čočka,“ říká Pranov. „Bez zařízení Alfa Laval STC40 bychom ale neměli produkt.“

Vysoká účinnost, vyšší úspory nákladů

Efektivita je v popředí zájmu společnosti Heliac. Solární tracker Heliac a Alfa Laval STC40 poskytují stejnou účinnost jako tradiční solární koncentrátory se zakřivenými čočkami, a to při nákladech, které jsou mnohem nižší než u srovnatelných tradičních technologií. Plochá konstrukce panelů Heliac vyžaduje méně materiálu na výrobu, méně práce při instalaci a jednoduší instalaci rampových základů namísto základů betonových. Lze je také snadno umístit do solárních polí, což je užitečné zejména v oblastech náchylných k silným větrům. STC40 dále přispívá k trvalým úsporám nákladů díky své vysoké účinnosti a malým rozměrům.

Naléhavá potřeba přechodu na čistou energii

Vzhledem k tomu, že stále roste celosvětová poptávka po energii a stále více zemí se snaží snížit závislost na fosilních palivech, má přechod na obnovitelné zdroje energie zásadní význam pro energetickou bezpečnost. Koncentrovaná sluneční energie může být rozumnou cestou vpřed. Využití řešení pro výrobu tepla z obnovitelných zdrojů, jako je solární tracker Heliac s Alfa Laval STC40, může podpořit přechod na obnovitelné energie. Heliac pracuje na tom, aby se solární tracker Heliac s sběračem solární energie Alfa Laval STC40 staly základním energetickým řešením.

„Naším cílem je co nejrychleji uspokojit poptávku po solárním teple,“ říká Pranov. „Společnost Alfa Laval se osvědčila jako spolehlivý partner, který dokáže individuálně přizpůsobit řešení a podpořit nás od pilotních projektů až po řešení v komerčním měřítku. Předpokládáme, že s námi Alfa Laval bude na každém kroku transformace energetického trhu a během našeho růstu nám dodá miliony sběračů.“

Štítky

Vše
Heliac 640x360

        

7.14 intro image.jpg

Urychlujeme přechod na udržitelná řešení

Společnost Alfa Laval společně s našimi zákazníky a partnery urychluje přechod na účinnější a čistší energetická řešení a posouvá cirkulární ekonomiku kupředu.
Naše hluboké znalosti v oboru nám umožňují optimalizovat procesy zákazníků, překonávat nejtěžší výzvy a pokračovat v každodenním zlepšování světa.

Začněte svou transformaci zde

Související informace: