Příprava pasty je jedním z kritických kroků při určování jak množství, tak jakosti oleje získaného z linky pro extrakci olivového oleje.

Alfa Laval dodává následující zařízení pro přípravu olivové pasty:

  • Kladivová drtička (30 hp, 50 hp, 60 hp, 75 hp)
  • Kotoučová drtička (30 hp)
  • Odpeckovač pro pastu (25 hp)

Základním účelem drtičky je rozbít plody na malé kousky, aby bylo možné v hnětacím zařízení snadno uvolnit olej a nakonec jej regenerovat v horizontální dekantační odstředivce.

Způsob, jakým se provádí drcení, ovlivňuje množství uvolněného oleje, chuť oleje a jeho oxidační stabilitu.

Konstrukce

Drticí a odpeckovací stroje Alfa Laval jsou navrženy pro maximální pevnost a spolehlivost.Dalšími aspekty, které byly vzaty v úvahu, jsou snadná údržba a čištění.

Jak to funguje

Kladivová drtička

Olivy se do drtičky přivádějí přes krátkou konstrukční jednotku šnekového dopravníku, která je přivádí do zóny, kde rotační kladiva vybavená kovovými deskami odolnými proti opotřebení olivy drtí na stacionární mřížce. Průměr otvorů ve vyměnitelné mřížce určuje hustotu pasty.

Po průchodu mřížkou padá pasta do násypky nebo přímo do čerpadla, odkud se dopravuje do úseku hnětení.

Kotoučová drtička

Olivy se do drtičky přivádějí přes krátkou konstrukční jednotku šnekového dopravníku, která je přivádí mezi dva ozubené kotouče, z nichž jeden je stacionární a jeden se otáčí. Kotouče olivy roztrhají a vzniklá pasta padá do násypky nebo přímo do čerpadla, odkud se dopravuje do úseku hnětení.

Odpeckovač

Olivy se do odpeckovače přivádějí přes krátkou konstrukční jednotku šnekového dopravníku, která je přivádí do speciální komory opatřené vývrty. Otáčení míchadla přesouvá olivy směrem k obvodu, kde je dužina oddělena od pecky, která je – neporušená a čistá – vymrštěna na konci naproti přívodnímu otvoru.

Dužina prochází otvory v koši v komoře a padá do násypky pod ním, odkud je odesílána do fáze hnětení.

Vyžádat si informace

Vyžádat si cenovou nabídku pro Drtičky

Kontaktní osoba