Výroba želatinového extraktu

Želatina je protein získaný z živočišného kolagenu z kůže a kostí, vyrábí se zpracováním vepřové a hovězí kůže a kostí. Želatina má široké spektrum použití jako zpevňující a želírovací činidlo v potravinářském průmyslu, používá se i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Standardní postup výroby želatiny zahrnuje čištění, frakcionaci (při které jsou soli a další látky odstraněny pomocí ultrafiltrační technologie), koncentraci odpařováním a sterilizaci.

Gelatine extraction 640x360

Čištění želatiny

Po extrakci proteinů rozpustných ve vodě je mimořádně důležité čištěním zředěného želatinového roztoku dosáhnout minimálního množství tuků a nerozpuštěných látek. K čištění se používá odstředivá síla. Čisticí odstředivky Alfa Laval vám poskytnou flexibilitu podle konkrétních požadavků na zpracování želatiny.

Frakcionace

Po posledním čištění ve filtrech s bělící hlinkou je želatinový roztok připraven na frakcionaci, při které se ultrafiltrací odstraní soli a další látky. Ultrafiltrace pracuje stejným způsobem jako primární zahušťovač.

Technologii ultrafiltrace Alfa Laval můžeme upravit podle specifikací zákazníka. Finální zahuštění se provádí podle typu želatiny, jakosti vyjádřené v bloomech a viskozity želatiny. Membránová filtrace Alfa Laval pro zpracování želatiny se provádí kontinuálním způsobem při regulované teplotě.

Koncentrace

Finální koncentraci provádí desková odpařovací stanice se stoupajícím filmem AlfaVap. Na kvalitu koncového výrobku mají zásadní vliv doba výdrže a teplotní profil.

Systém odpařování AlfaVap s velmi krátkou dobou výdrže a velmi šetrným teplotním profilem je zárukou prvotřídní kvality a barvy výrobků.

Sterilizace

Kvalitu výrobku dále zásadním způsobem ovlivňuje sterilizace želatiny, která se musí provádět při teplotách od 130 do 140 °C po dobu 3 až 4 sekund. Alfa Laval nabízí kontinuální sterilizační jednotky s přímým vstřikováním páry nebo nepřímým ohřevem výrobku. V obou případech je doba výdrže mimořádně krátká a energie použitá ke sterilizaci výrobku se účinně rekuperuje pro předehřátí příchozího výrobku.