Zpracování škvarků, moučky a tuku
Alfa Laval má jako přední specialista výjimečné know-how a pokročilou technologii pro extrakci jedlých proteinů a tuků z celé řady vedlejších produktů zpracování masa. Patří sem systém pro zpracování jedlých výrobků, jako jsou jedlé rostlinné tuky, kolagenní a želatinové extrakty, krevní plazma, vývary/polévky a maso se sníženým obsahem tuku.
Kromě výrobků a řešení pro kontinuální proces vlhkého zpracování a odtučňování škvarků má Alfa Laval také bohaté zkušenosti s projektováním výrobních linek na získávání polévkových základů z vedlejších produktů z jatek.
Technologie separace Alfa Laval je také široce používaná pro přípravu a odtučňování kostí a kůže před výrobou želatiny.
Odtučňování červeného masa
Výměníky tepla se stíraným povrchem Contherm a dekantační odstředivky Alfa Laval se také používají jako součást výrobních linek na výrobu odtučněných masných výrobků, např. na jemno umleté hovězí maso, nebo k odtučnění drůběžího masa.
Mleté tučné maso – drůbeží, hovězí i vepřové – se prudce zahřeje výměníkem tepla se stíraným povrchem Contherm, což umožňuje separaci podstatného množství tuku bez vlivu na kvalitu proteinů. Nežádoucí tuk následně odstraní dekantační odstředivka. Mleté maso se poté okamžitě ochladí druhou jednotkou Contherm. Výsledkem je nízkotučný výrobek, který si zachovává veškeré své původní vlastnosti pro použití v oblíbených masových výrobcích, jako jsou burgery nebo kuřecí nugety.
Jedlé tuky
Pro masokombináty je důležité, aby různé druhy tukových tkání, které mají komerční hodnotu, neskončily jako odpad. Proto se tukové tkáně všech druhů, například kůže a pojivové tkáně, normálně zpracovávají na vyčištěný tuk a škvarky, které jsou pak dalším zdrojem příjmů.
K tomu se ideálně hodí systém kontinuálního vlhkého zpracování Centriflow, který umí snížit množství tuků ve škvarcích až o 50 %. Zpracování probíhá ve zcela uzavřeném prostředí, takže je systém vhodný pro přeměnu jedlých surovin na výrobky ke konzumaci.
Vícestupňový systém deskového odpařování AlfaVap s kompaktními rozměry nabízí mimořádně energeticky úsporný způsob opětovného získání všech rozpuštěných proteinů z odloučené vodní fáze.
Finální dosušení provádějí konvenční diskové sušárny nebo sušárny Alfa Laval typu Flash.