2022-06-29 Novinky - produkty

Alfa Laval a SSAB spojují síly při výrobě prvního výměníku tepla z ocele bez fosilních paliv

Společnost Alfa Laval podepsala dohodu s celosvětovou švédskou ocelářskou společností SSAB o spolupráci na vývoji a komercializaci prvního výměníku tepla na světě, který bude vyroben z oceli bez fosilních paliv. Cílem je mít první jednotku vyrobenou z oceli se sníženým obsahem vodíku připravenou v roku 2023. Tato spolupráce je také důležitým krokem na cestě k uhlíkové neutralitě do roku 2030.

Celosvětová výroba oceli se podílí na světových emisích uhlíku 7 procenty. Připravovaná bezfosilní ocel společnosti SSAB vyrobená technologií HYBRIT bude průlomem při přechodu na udržitelnější provoz. Energeticky účinné výměníky tepla Alfa Laval, které se používají v průmyslových procesech po celém světě, jsou vyrobeny ze 40 % z oceli a jsou až o 50 % efektivnejší než tradiční technologie. To znamená, že mohou šetřit energii a snižovat emise CO2. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) by energetická účinnost mohla ve skutečnosti přinést více než 40 % snížení emisí skleníkových plynů do roku 2040, přičemž 50 % úspory energie by mělo pocházet z průmyslového sektoru.

"Jsem rád, že mohu oznámit spolupráci se společností SSAB, která staví na společných odborných znalostech a závazku k inovacím", říká Tom Erixon, prezident a generální ředitel společnosti Alfa Laval. "Spojením jejich oceli bez fosilních paliv a našich energeticky účinných výměníků tepla můžeme přispět k transformaci průmyslu k uhlíkové neutralitě."

Martin Lindqvist, prezident a generální ředitel společnosti SSAB: "Jsme hrdí na to, že můžeme přivítat společnost Alfa Laval jako partnera, a těšíme se, že budeme společně hledat cesty, jak zmírnit změny klimatu. Touto spoluprací oslovujeme nové segmenty a doufáme, že inspirujeme celou řadu nových zákazníků."

Věděli jste, že... Alfa Laval si stanovila cíl stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální.

Štítky

Vše
Concept zero 640x360

        

Concept Zero - Neviditelná revoluce



















Koncept Zero je vizí a cílem vyrobit první uhlíkově neutrální výměník tepla na světě z oceli bez fosilních paliv.

> Přečtěte si více o Concept Zero

Související informace: