2023-05-29 Novinky - produkty

Optimalizace procesu vaření nealkoholického piva

Spotřebitelé stále častěji volí nápoje s 0,0 % alkoholu. Tento trend je patrný zejména u mileniálů, kteří dbají na své zdraví. Celosvětový trh s nealkoholickým pivem poroste podle prognóz složenou roční mírou růstu (CAGR) 8,1 % a do roku 2030 dosáhne hodnoty 35,6 miliardy dolarů.

S koncentračním systémem Alfa Laval Revos™ s možností dealkoholizace a dearomatizace můžete spotřebitelům nabídnout, co chtějí, mnohem jednodušeji, s nízkými náklady a způsobem šetrnějším k životnímu prostředí: skvěle chutnající nealkoholické pivo, víno nebo cider z koncentrátu. Softwarová modernizace pro dealkoholizaci nápojů (0,5 nebo 0,05 % ABV) a dearomatizaci nápojů (neutrální báze hard seltzeru) jsou doplňky k základní koncentrační technologii Alfa Laval Revos.

Optimální kvalita výrobků s použitím menšího množství vody

Koncentrační systém Revos, který je špičkovou technologií pro udržení a odstraňování chuti, využívá vysoký provozní tlak (120 barů) a snižuje tak množství diafiltrační vody nezbytné pro dealkoholizaci nebo dearomatizaci. Systém umožňuje dealkoholizaci, výrobu základu hard seltzeru nebo obojí současně.

  • Dealkoholizace pro zachování špičkové vůně u dealkoholizovaného piva
  • Dearomatizace pro vysoce čistou, etanol-vodní bázi pro hard seltzer

Jaké je to tajemství? Struktura těsných membránových pórů, která odděluje etanol od aromatických sloučenin. Zlepšuje se tak kvalita výrobků a snižují provozní náklady. Standardní koncentrační systém Revos je nakonfigurovaný pro dávkové zpracování, ale lze jej nakonfigurovat také pro plynulé zpracování.

Dosažení cílů udržitelnosti

Například přeprava pivního koncentrátu nebo dealkoholizovaného pivního koncentrátu místo standardního vysokostupňového piva snižuje počet jízd cisteren o přibližně 65 %. Snižuje také související emise oxidu uhličitého, stejně jako mzdové náklady a náklady na pohonné hmoty. Kromě zlepšení udržitelnosti dodavatelského řetězce umožňuje dealkoholizace a dearomatizace pomocí koncentračního systému Revos vyrábět nápoje s menší spotřebou diafiltrační vody, protože vysoké tlaky udržují v koncentračním systému Revos průtok membránou.

Výhody koncentračního systému Revos

Mezi klíčové výhody koncentračního systému Revos s možností dealkoholizace a dearomatizace patří:

  • Minimalizované požadavky na ředění – vyšší provozní tlaky snižují potřebu ředění, které je nutné pro jiné membránové procesy.
  • Rychlejší výroba – dealkoholizace trvá kratší dobu, protože se přidává minimální množství vody. To urychluje výrobu a zároveň snižuje náklady na energii a vodu.
  • Vyšší výtěžnost – vyšší produktivita při výrobě etanolových bází s více než 20% podílem alkoholu (ABV), protože vyšší provozní tlaky zvyšují mezní koncentraci, která často vyžaduje přidání vody na konci procesu.

 

Výhody dealkoholizace

Dealkoholizace přináší vynikající chuť a zachovává vůni. Schopnost zachování vůně v procesu systému Revos pro nealkoholické pivo a nápoje nebo pivo bez alkoholu je výjimečná (viz graf výše). V porovnání s tepelnými procesy systém Revos nabízí:

 

  • výjimečné zachování vyšších alkoholů ve výrobcích s podílem < 0,5 a < 0,05 %
  • lepší zachování esterů na úrovni 0,5 nebo 0,05 %
  • výjimečnou úroveň aromatických látek na úrovni 0,5 %
  • lepší schopnost zachování vůně v porovnání s tepelnými metodami na úrovni 0,0 %

 

Výhody dearomatizace

Výroba neutrálního sladového základu vyžaduje účinné odstranění aromatických sloučenin. Koncentrační systém Alfa Laval Revos díky vyššímu provoznímu tlaku účinně odstraňuje aromatické sloučeniny s minimálním ředěním, spotřebovává výrazně méně vody než jiné membránové technologie a současně zachovává přiměřený průtok membránou. Dearomatizace:

 

  • Odstraňuje velké množství aromatických sloučenin z fermentovaných základových kapalin včetně acetaldehydu, isoamylacetátu, isoamylu a isobutylalkoholu.
  • Vylepšuje odstraňování etylacetátu a n-propanolu
  • Výsledkem je vysoce čistá etanol-vodní báze pro hard seltzer

 

Koncentrační systém Revos vám pomůže dosáhnout vyšších příjmů z nealkoholických nápojů nebo nápojů bez alkoholu a současně ušetřit prostředky díky pivním a nápojovým koncentrátům. Spolehněte se na koncentrační systém Alfa Laval Revos při hospodárné koncentraci, dealkoholizaci a dearomatizaci piva a alkoholických nápojů.

 

Štítky

Vše

Související informace: