2023-08-01 Novinky - produkty

Představujeme Alfa Laval AC900 - jednookruhový pájený deskový výměník tepla nové generace speciálně navržený pro chladiva s nízkou hustotou a nízkým GWP

Na akci Net-zero v červnu 2023 uvedla Alfa Laval na trh chladič AC900. Jedná se o nejnovější přírůstek do rostoucího portfolia pájených deskových výměníků tepla. Díky mimořádně velkému výstupnímu otvoru pro plyn je jednookruhový výměník AC900 optimalizován pro podmínky plného i částečného zatížení. Pokrývá výkony mezi 300 a 600 kW v chladicích zařízeních se šroubovými kompresory, průmyslových chladicích zařízeních a aplikacích tepelných čerpadel.

Splnění požadavků turbulentního trhu

Trh s klimatizací a vytápěním zažívá nebývalou míru turbulencí," říká Malgorzata Moczynska, prezidentka energetické divize pro pájené a tavně spojované výměníky tepla. "Tepelná čerpadla rychle nahrazují parní a plynové kotle v průmyslových topných systémech. Ve skutečnosti v blízké budoucnosti očekáváme, že trh s vysokoteplotními průmyslovými tepelnými čerpadly poroste nad rámec trhu s chladicími zařízeními, zejména ve střední Evropě a skandinávských zemích."

Ideální pro průmyslová tepelná čerpadla i chladicí jednotky

"Současně nové předpisy týkající se F-plynů také vytvořily - a budou vytvářet - nečekané výzvy pro výrobce chladicích jednotek a tepelných čerpadel. Chladiva s nízkou hustotou a nízkým GWP se stala standardem, což nutí mnoho výrobců chladicích jednotek a tepelných čerpadel přepracovat konstrukci svých systémů." Alfa Laval vytvořila AC900, jednookruhový pájený deskový výměník tepla nové generace, speciálně pro řešení výzev na těchto trzích.

Efektivní alternativa k trubkovým výměníkům tepla

Protože výměník AC900 zvládne větší než průměrné výkony, vytváří nové možnosti v aplikacích, kde v současné době dominují trubkové výměníky tepla. Díky mimořádně velkému výstupnímu otvoru pro plyn a systému rozdělovače DynaStatic je AC900 schopen pokrýt výkony až 600 kW a lze jej konfigurovat na míru tak, aby poskytoval maximální výkon od částečného až po plné zatížení v řadě aplikací.

Úspora peněz a zdrojů

AC900 je také skvělým řešením pro chladicí jednotky se šroubovými kompresory s malým až středním výkonem a pro tepelná čerpadla a průmyslové chladicí jednotky. Vyžaduje mnohem nižší náplň chladiva a je kompaktnější, což snižuje náklady na instalaci a také pomáhá šetřit důležité zdroje oceli a mědi.

Nižší náklady na instalaci jsou jen jedním z aspektů. Pozitivní je také z hlediska ochrany životního prostředí: čím méně chladiva, tím lépe.

Prvotřídní výkon

Nedávno byl AC900 testován jako kondenzátor a výparník u výrobce tepelných čerpadel s použitím chladiva o nízké hustotě. AC900 si vedl mnohem lépe než konkurence a dosáhl nové úrovně tepelného výkonu. "Čísla byla velmi působivá a zákazník považuje AC900 v této aplikaci za absolutní špičku ve své třídě," říká Roman Rathsack, senior manažer globálního rozvoje obchodu pro pájené a tavně spojované výměníky tepla.

Navrženo s ohledem na životní prostředí

Alfa Laval se věnuje urychlení udržitelných řešení na trhu s energií. S ohledem na to byl model AC900 navržen podle výkonnostních specifikací SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), které definoval Institut pro klimatizaci, vytápění a chlazení. Splňuje také nové přísné požadavky na ECO-design definované Evropskou agenturou pro životní prostředí.

Nejnovější inovace z italského San Bonifacia

AC900, nejnovější přírůstek do portfolia pájených deskových výměníků tepla Alfa Laval, je také nejnovější inovací vyvinutou a vyrobenou v nejmodernějších závodech společnosti Alfa Laval v San Bonifacio v Itálii.

Více informací o novém výrobku a jeho klíčových výhodách naleznete zde.

Jedinečné funkce

Alfa Laval AC900 má několik jedinečných funkcí.

  • DynaStatic je nejnovější rozvodný systém Alfa Laval, je vysoce flexibilní, což umožňuje snadnou změnu geometrie uvnitř rozdělovače. Díky tomu je AC900 přizpůsobitelný budoucím trendům a budoucím potřebám zákazníků, včetně změn požadavků na aplikace, nových chladiv nebo jakýchkoli jiných požadavků.
  • Systém IceSafe pomáhá zákazníkům předcházet a zvládat zamrzání v aplikacích s nízkými teplotami.
  • ReFuture zajišťuje, že AC900 byl navržen pro optimální výkon nejen s dnešními chladivy, ale i s těmi budoucími, což z něj činí investici do budoucnosti, která zákazníkům umožňuje aktivně řešit cíle udržitelnosti a legislativní požadavky.

Podívejte se na akci Net-zero z 15. června 2023

Nový jednookruhový pájený deskový výměník tepla Alfa Laval AC900 byl poprvé představen na akci Alfa Laval Net-zero launch event v červnu 2023, online akci, která představila nové myšlenky v oblasti energetické účinnosti, čisté energie a řešení pro oběhové hospodářství. Pokud jste ji nestihli, je k dispozici zde ke zhlédnutí na vyžádání.

 

Související informace: