Produkce bramborového škrobu

Výroba bramborového a tapiokového škrobu se dnes provádí jasně definovanými a osvědčenými postupy. Rozdíly mezi těmito procesy pramení především z konkrétních požadavků na odpadní vody a z potřeby zpětného získávání bílkovin za účelem snížení zatížení BSK. Alfa Laval dodává kompletní řadu výrobků a systémů pro zpracování bramborového škrobu. Všechny vynikají vysokou spolehlivostí, nízkými provozními náklady a prvotřídním výkonem.

Potato_starch_on_a_dark_rustic_background

Odstranění hlízové šťávy

Odstraněním hlízové šťávy na začátku výroby se zvýší kvalita škrobu a bude možné získat proteiny jako vedlejší produkt. Dekantační odstředivky Foodec Alfa Laval jsou zárukou vysokého podílu sušiny, vysoké výrobní kapacity a nízkých nákladů na údržbu. Lepší vysušení suroviny znamená, že se ve fázi promývání musí ze škrobu odstranit méně nečistot, čímž se sníží spotřeba vody.

Extrakce škrobu

K účinnému odstranění vláken se používají odstředivky s kónickým sítem. Každá filtrační odstředivka obsahuje rotační kónický koš se sítovými deskami, sestavu trysek, z kterých se na vrstvu buničiny v kuželovém sítu nepřetržitě rozstřikována proplachovací voda, krytu vybaveného tryskami pro „zpětné propláchnutí“ síta a čištění krytu, a pohonné jednotky.

Primární zahuštění

Separátory Alfa Laval jsou ideální technologií na výrobu bramborového škrobu. Jsou konstruovány pro maximálně účinnou separaci, přesnou regulaci, minimální zanášení a snadnou údržbu.

Tricolor potatoes in mesh bag on wooden table
Potato production line

Promývání škrobu

Systémy Alfa Laval na promývání škrobu se vynikají vysokým výkonem a spolehlivým provozem. Vysoce kvalitní materiály a nízké tolerance hydrocyklonů (cyklonet) vedou k efektivnímu praní a velmi nízkému obsahu nečistot v konečném produktu.

Odvodnění vláken

Při použití dekantační odstředivky Foodec nebo Prodec se získá koláč s výrazně vyšším procentem sušiny než při použití šnekového lisu. Výsledkem je nižší spotřeba energie ve fázi sušení.

Srážení proteinů a jejich zpětné získání

Ovocná voda se zpracovává v samostatné výrobní lince, která je založena na systému regeneračního spirálového výměníku tepla určený ke koagulaci bílkovin. Dále následuje dekantační odstředivka Foodec umožňující účinnou separaci a regeneraci koagulovaných bílkovin.

Další zařízení

Alfa Laval nabízí širokou škálu zařízení pro výrobu škrobu, včetně třídicích sít nebo systémů na odstranění drobných pevných částic.

Rows of young potato plants