2021-09-16 Novinky - produkty

Výměníky tepla Alfa Laval pomáhají zvyšovat kapacitu biorafinerií

Společnost SunPine AB zvýšila kapacitu a snížila nároky na údržbu ve své biorafinerii ve švédském Piteå instalací výměníků tepla Compabloc a spirálových výměníků tepla společnosti Alfa Laval. Důležitou součástí úspěšné realizace projektu byla úzká spolupráce mezi týmy společností SunPine a Alfa Laval.

Silná poptávka po biologických palivech a chemikáliích

Společnost SunPine je předním světovým výrobcem biopaliv ze dřeva. Společnost rafinuje ve své biorafinerii ve švédském Piteå surový tálový olej, vedlejší produkt zpracování buničiny a papírenství, na paliva a základní chemikálie.

Hlavním produktem společnosti SunPine je tálová nafta. Jedná se o klíčovou složku při výrobě ekologické nafty Evolution Diesel prodávané ve Švédsku a v Norsku. Ročně se vyrobí celkem 100 milionů litrů tálové nafty, což pomáhá snížit emise CO2 o 250 000 tun ročně. Aby uspokojila rostoucí poptávku, investuje společnost SunPine do rozšíření kapacity a v současné době staví druhý závod, který zvýší celkovou produkci společnosti o 50 %.

Rozšíření výroby nafty

V roce 2018 se společnost SunPine rozhodla zvýšit svou výrobu nafty, aby uspokojila rostoucí poptávku na trhu. Modernizace vyžadovala silnější ohřev v některých pozicích.

Bylo třeba vyřešit řadu problémů. Médium je velmi lepkavá a viskózní látka, která rychle ucpává výměníky tepla, které nejsou určeny pro práci s náročnými médii. Dalším požadavkem byly nízké tlakové ztráty a výměníky tepla se musely vejít do poněkud omezeného prostoru pozemku, který byl v závodu k dispozici, ale především byla pro splnění vysokých požadavků nezbytná vysoká účinnost přenosu tepla.

Vysoký výkon a nenáročná údržba

Řešení zahrnovala využití výměníku tepla Compabloc a spirálových výměníků tepla společnosti Alfa Laval. Spirálové výměníky tepla jsou určeny pro práci s viskózními, usazujícími se médii a jejich jednokanálová konstrukce vede k samočisticímu efektu.

Jednotky byly instalovány a uvedeny do provozu v roce 2019. Tým společnosti SunPine je s výsledkem velmi spokojen, zejména s dlouhými čisticími cykly v délce několika měsíců.

 

S naší spoluprací se společností Alfa Laval jsme nadmíru spokojení. Po skončení projektu nadále spolupracujeme se společností Alfa Laval na řešeních pro náš nový závod na výrobu tálové nafty. Vidíme, že naše úzká spolupráce vede k velmi dobrým výsledkům, a to z hlediska procesního výkonu i realizace projektu.

Andreas Bäckström, výrobní technik ve společnosti SunPine AB

SHE Type1 640x360

Spirálové výměníky tepla Alfa Laval jsou navrženy tak, aby zvládly i ty nejnáročnější úkoly v oblasti přenosu tepla, jako je časté usazování ze znečištěných médií nebo omezení v podobě tlakové ztráty nebo prostoru.

Další informace o spirálových výměnících tepla

Výhody

  • Vysoká účinnost přenosu tepla umožnila kompaktní instalaci, která se vešla do stávajících prostor.
  • Dlouhé čisticí cykly i přes náročné médium.
  • Nízká tlaková ztráta.

        

Alfa Laval Compabloc heat exchanger

Kompaktní, plně svařovaný výměník tepla Compabloc je navržen pro provoz se širokou škálou agresivních médií při vysokých teplotách a tlacích. 

Další informace o výměníku Compabloc 

Související informace: