2023-03-28 Novinky - produkty

Alfa Laval uvádí na trh AlfaNova GL50, první výměník tepla vyvinutý speciálně pro systémy palivových článků

Palivové články budou hrát důležitou roli při celosvětovém přechodu na zelenou energii. Využitím energie uložené ve vodíku, případně v čpavku, metanolu nebo metanu, mohou palivové články urychlit dekarbonizaci i tak komplikovaných odvětví, jako je lodní doprava a těžký průmysl. Klíčem k životaschopnosti je maximální účinnost systému a minimalizace energetických ztrát. AlfaNova GL50, představená na akci Alfa Laval Net-zero launch, je první výměník tepla vyvinutý speciálně pro systémy palivových článků.

Vysoká účinnost pro hodnotový řetězec zelené energie

Stále více uhlíkově neutrálních paliv vzniká prostřednictvím procesů power-to-X. Palivové články umožňují přeměnu energie na X bez spalování, říká Malgorzata Moczynska, prezidentka obchodní jednotky pro pájené a tavně spojované výměníky tepla. "Abyste z těchto paliv vytěžili maximum, musíte minimalizovat energetické ztráty v každém kroku. To je úloha výměníku tepla AlfaNova GL50 - pomáhá výrobcům palivových článků dosáhnout plného potenciálu systému. To vše je součástí našeho úsilí o urychlení dekarbonizace."

Nová oblast zájmu

Společnost Alfa Laval se zavázala podporovat rozvoj a komercializaci uhlíkově neutrálních energetických systémů. Společnost nabízí širokou škálu technologií, které jsou důležité pro výrobce palivových článků a další aplikace v celém vodíkovém řetězci. Uvedení produktu AlfaNova GL50 na trh značí posílené zaměření na požadavky palivových článků. "Nastal ten správný čas," říká Tue Johannessen, viceprezident pre Business Development Fuel Cells and Energy Storage. "Roste poptávka po ekologicky neutrálních řešeních. Víme, že palivové články jsou nákladnější než konvenční motory, ale vysoká účinnost systémů palivových článků je činí velmi atraktivními. Pokud se vám podaří celkové náklady na systém ještě více snížit, zvýšíte tím životaschopnost svého řešení. Díky našim špičkovým inovacím, velkosériové výrobě a globální infrastruktuře jsme ideálním partnerem pro průmysl palivových článků. Poskytujeme správná řešení na správné úrovni nákladů. AlfaNova GL50 je jedním z mnoha kroků tímto směrem. Pracujeme na několika dalších inovacích - proto zůstaňte s námi."

Výjimečný výkon při extrémních teplotách

Model AlfaNova GL50 byl poprvé představen na akci Alfa Laval Net-zero v polovině února 2023. Díky patentované technologii AlfaFusion jsou výměníky tepla AlfaNova známé po celém světě svou robustností a schopností zvládat nejnáročnější aplikace. Nový výměník AlfaNova GL50 je asymetrický deskový výměník tepla plyn-kapalina, vyrobený ze 100% nerezové oceli. S výjimečným výkonem zvládá průtoky plynu až 250 m3/h a vstupní teploty plynu až 750 °C. Díky tomu je optimální volbou pro systémy palivových článků a také pro aplikace, jako je rekuperace odpadního tepla, dočišťování bioplynu a chlazení vodíku z elektrolyzérů.

Kompaktní výkonný systém

Je dostatečně malý, aby se dal držet v jedné ruce, ale AlfaNova GL50 odvede práci s velmi nízkou ztrátou tlaku, říká Tue Johannessen. "Díky schopnosti kondenzovat vodní páru je ideální pro systémy, kde je třeba reformovat paliva, jako je čpavek nebo metanol."

Jedná se o důležitý krok v dlouhodobém úsilí společnosti Alfa Laval podporovat průmysl palivových článků vysoce účinnými řešeními v průmyslovém měřítku.

Další informace najdete na adrese alfalaval.com/AlfaNovaGL

 

Související informace: