Výroba mléčných výrobků

Společnost Alfa Laval je tradičním dodavatelem optimálních komponent pro výrobu různých mléčných výrobků. Měnící se svět přináší odvětví výroby mléčných výrobků příležitosti k dalšímu rozvoji. Klíčem k úspěchu je jasné pochopení regionálních a globálních trendů. Základním stavebním kamenem výroby mléčných výrobků je kompletní řada inovativních výrobků pro hygienické aplikace od společnosti Alfa Laval. Našimi cíli jsou vytvoření hygienického prostředí a optimální výroba mléčných výrobků.

Posouváme mlékárenský průmysl vpřed

  • Delší provozní doba
  • Rychlejší čištění a údržba
  • Nižší spotřeba energie, vody a chemikálií
  • Vynikající výkon při čištění se systémem CIP (Cleaning-in-Place)
  • Vysoká úroveň hygieny, která splňuje a překračuje přísné standardy mlékárenského průmyslu

Alfa Laval, poháněná neustálými inovacemi již více než sto let, nabízí technologie a know-how pro mlékárenský průmysl, které zvyšují kvalitu produktů, umožňují maximální využití surovin, usnadňují čištění a pomáhají snižovat množství odpadu.

Díky hlubokým zkušenostem v oboru spolupracujeme se zákazníky a partnery na hledání chytřejších, efektivnějších a lepších způsobů výroby špičkových mléčných produktů. Úzká spolupráce nám umožňuje identifikovat optimální možnosti modernizace v průběhu celého procesu i životnosti zařízení, abychom zajistili maximální výkon.

Podpora udržitelného provozu mlékárenských závodů, úspora vody, energie a chemikálií při dodržení nejpřísnějších bezpečnostních a hygienických standardů je součástí DNA Alfa Laval.

Díky tomu mohou mlékárny využít každý zdroj naplno a vyrábět kvalitní produkty s flexibilitou a jistotou, že dokážou využít nové příležitosti na trhu.

S vybavením Alfa Laval získají zákazníci v mlékárenském průmyslu jedinečná řešení s inovativním designem, která přinášejí:

Alfa Laval přináší hodnotu do všech oblastí mlékárenského průmyslu

Ať už jde o výrobu másla, sýrů, zmrzliny nebo jiných mléčných produktů, technologie a zkušenosti Alfa Laval patří ke světové špičce v oblasti udržitelného a efektivního provozu. Naše historie je s mlékárenstvím úzce spjata – začínali jsme separací mléka a smetany před více než stoletím a postupně jsme rozšířili působnost na zpracování syrovátky, kaseinu i laktózy. Pomáháme zákazníkům při výrobě jogurtů, zakysaných mlék, kultur i startovacích kultur a nabízíme širokou škálu zařízení, které zajišťují vyšší efektivitu, chytřejší využití surovin a plynulejší provoz.

.

Řešení pro cirkulární využití vody

Po celém světě se dnes klade na využívání vody větší důraz než kdy dřív, protože dopady klimatických změn jsou stále zřetelnější. Pro mlékárny to znamená nejen velkou výzvu, ale i příležitost.

Díky špičkovým technologiím a odbornosti Alfa Laval spolupracuje s výrobci na cestě k vodně pozitivnímu provozu mlékáren. Společně hledáme řešení, která umožní, aby mlékárny vodu nejen spotřebovávaly, ale dokonce ji vracely zpět komunitám.

Nejmodernější separátory, dekantéry a membrány z portfolia Alfa Laval už dnes využívají mlékárny po celém světě. Maximálně zvyšují množství procesní vody, kterou lze znovu použít například na čištění či chlazení, a zároveň minimalizují objem vody, která odchází jako odpad.

Navíc lze látky oddělené z vyčištěné procesní vody, jako jsou čisticí prostředky, bílkoviny a tuky, koncentrovat a využít například k výrobě bioplynu. Tím se ještě více posiluje cirkulární přístup, efektivita i hospodárnost mlékárenského provozu.

.

Optimalizace každého kroku ve výrobě mléčných produktů

Od čerstvého mléka až po hotový výrobek – řešení Alfa Laval jsou navržena tak, aby zefektivnila každý krok procesu. Zajišťují vyšší produkci, delší provozní dobu a špičkovou kvalitu, přitom snižují spotřebu energie, vody i chemikálií.

Příjem mléka

Příjem mléka vyžaduje spolehlivý provoz a maximální efektivitu. To znamená produkty s vysokou spolehlivostí, snadnou údržbou a úsporným provozem.

Klíčem k vyšší produktivitě je šetrné zacházení se syrovým mlékem. Hygienické komponenty Alfa Laval zajišťují optimální a spolehlivý chod čerpadel, což přináší výrazné úspory a zvýšení efektivity.

Míchání a mísení

Přesné a rovnoměrné míchání a mísení je zásadní pro efektivní proces i vysokou kvalitu výsledného produktu. Nejlepších výsledků dosáhnete vyvážením výkonu, kontroly a flexibility. Použitím míchadla Alfa Laval s unikátními lopatkami EnSaFoil pro fermentaci snížíte spotřebu energie i zahřívání produktu. Alfa Laval rotační tryskové mixéry navíc výrazně zvyšuje efektivitu například při výrobě ochuceného, obohaceného nebo rekonstituovaného mléka, šlehačky z rostlinných olejů, mléčných prášků či emulgátorů.

Pas­te­ri­za­ce

Proces pasterizace vyžaduje maximální bezpečnost, hygienu a přesné řízení. Pasterizace mléka je klíčovým krokem, kde je nutné dodržovat všechny platné normy a předpisy. Po UHT úpravě je důležité udržet aseptické podmínky. Kvalita použitých komponentů je zásadní – spolehlivé řízení průtoku a účinné výměníky tepla hrají hlavní roli.

Fermentace

Maximální využití surovin je zásadní při výrobě zakysaných produktů a čerstvých i zrajících sýrů. Důležité je dosáhnout co nejvyšší efektivity při kontinuálním dávkování a zároveň udržet hygienické podmínky během celého procesu.

Přetlačné a skladovací nádrže

Široká nabídka inovativních hygienických komponentů Alfa Laval tvoří základ mlékárenských procesů. Při skladování je důležité optimalizovat nádrže. Naším cílem je zajistit hygienické podmínky a pomáhat zákazníkům s optimalizací výroby mléčných produktů.

Separace

Ultrafiltrační, nanofiltrační a reverzně osmotické membrány Alfa Laval zajišťují vynikající výsledky při předkoncentraci a čištění bílkovin před odpařováním a sušením.

Koncentrace

Snižování odpadu a emisí je klíčovou součástí procesu koncentrace. Pro dosažení efektivního provozu je důležité mít pod kontrolou spotřebu energie jednotlivých komponent, například účinného deskového výměníku AlfaVap pro systémy s odparkou se stoupajícím filmem.

Integrované čištění CIP (Cleaning-in-Place)

Kvalita čištění je v mlékárenském průmyslu zásadní. Důležitá je efektivita – jak z hlediska výsledků čištění, tak nákladů a času. Pro úsporný provoz je klíčové minimalizovat odpad a používat správně nastavené a účinné zařízení pro čištění, čerpání a ohřev, aby se čisticí médium dostalo na všechny potřebné povrchy.