Zpracování pryskyřice
V potravinářském průmyslu se používá široké spektrum pryskyřic – najdeme je například v margarínech, čokoládě, žvýkačkých, pečivu nebo konzervovaných potravinách – a četnost jejich použití roste i při výrobě kosmetiky, léčiv a jiných produktů.
Pryskyřice používané v potravinářském průmyslu mohou být složené z hydrokoloidů, jako jsou algináty, karagenany, galaktomanany (rohovníková nebo karobová guma a guma guarová), biopolymery (xantanová guma a skleroglukan) a pektiny (jak vysokometylovaný, tak i nízkometylovaný methoxyl).
Obchodní potenciál gum jako přírodních přísad roste společně s odhalováním jejich jedinečných vlastností a získáváním potřebných atestů.
Při zpracování pryskyřic provádějí systémy Alfa Laval zejména tyto úkoly:
- čištění pomocí membránové filtrace - mikrofiltrace, ultrafiltrace a nanofiltrace,
- separace pomocí speciálních dekantačních odstředivek,
- ohřev a chlazení s využitím výměníků tepla Contherm se stíraným povrchem,
- široká škála ohřevu a chlazení s využitím spirálových výměníků tepla.