2021-04-13 Novinky - produkty

Jak na plné chmelové aroma s pivní odstředivkou

Mic Heynekamp je nezávislý pivovarník a zakladatel pivovaru Eddyline v Nelsonu na Novém Zélandu. Probírá moderní způsob vaření piva i to, proč stále více pivovarů přidává do svého zařízení odstředivku. Mic nedávno instaloval ve svém novém pivovaru na překrásném novozélandském Jižním ostrově odstředivku Alfa Laval Brew 80-plus. Jako pivovarnický veterán, který dříve vlastnil úspěšný pivovar ve Spojených státech, dobře ví, že za technologií odstřeďování se skrývá mnohem víc než jen rychlá filtrace, protože poptávka spotřebitelů po chmelovějších prémiových pivech roste.

Mic Heynekamp at Eddyline.png

Mic Heynekamp se ženou Molley, svou obchodní a životní partnerkou

 

Proč chtějí řemeslné pivovary odstředivku? 

Odstředivka je pro minipivovary v počáteční fázi významnou investicí a pivovarníci musí vědět, jak tuto technologii co nejlépe využít, aby z investice vytěžili maximum. Řada lidí vnímá odstředivku jako rychlý filtr. Ale tato technologie nabízí výhody ve všech fázích procesu vaření, včetně čištění. 

 

Kolik piva mohou pivovary s odstředivkou získat?

Použitím odstředivky k separaci piva mohou pivovarníci výrazně zvýšit svůj výnos, když získají nemalé množství piva, které by jinak skončilo v odpadu při procesu separace. Pokud máte 3600 litrů kvašeného piva a používáte tradiční způsob usazování, ztratíte 10 procent, to je 360 litrů. S odstředivkou můžete ztratit jen 100 litrů. A trocha navíc se nastřádá. Třeba v pivovaru Eddyline v Coloradu, který jsem dřív vlastnil, jsme ušetřili až šest sudů piva z každé nádrže na 90 sudů (10 000 litrů). Při 300 dolarech za sud jsme v každém cyklu ušetřili 1800 dolarů. 

 

Jak používáte odstředivku ke zlepšení aroma a chuti svého piva? 

Odstředivka vám umožňuje zachytit spoustu chmelových olejů, které by za normálních okolností při použití tradičních procesů separace kvasnic přišly nazmar. Pokud vaříte Plzeň – není to kromě rychlé separace kvasnic nejspíš nijak důležité. Ale když jde o plná, chmelová a výrazná piva typu IPA – je odstředivka hodně důležitá, protože s ní můžete vymačkat všechno to chmelové aroma, které by jinak zůstalo usazené v chmelovém kalu na dně. 

Při použití odstředivky získáte plnější chuť. Když navíc necháte chmelovější pivo pomalu usadit, mohou konzumenti narazit na některé nežádoucí chutě.  S odstředivkou se nám povedlo odstranit „travnatější“ příchutě z našich piv typu IPA. Taky jsme si všimli, že před použitím odstředivky se z chmele Amarillo uvolňovala „cibulová, česneková“ příchuť, na kterou už jsme nenarazili. 

 

Stále více řemeslných pivovarů směřuje do distribuce a na exportní trhy, co by měly vědět?

Pivo můžete rychle pokazit tím, že se v něm rozpustí více kyslíku, takže si musíte dávat velký pozor na to, co děláte. Doporučuji používat měřič rozpuštěného kyslíku. To umožňuje pivovaru Eddyline sledovat špičkové hodnoty okysličení a utáhnout veškeré uvolněné armatury, které mohou špičku zapříčinit. Pokud věnujete procesu zvýšenou pozornost, můžete s odstředivkou dosáhnout velmi nízkých hladin rozpuštěného kyslíku, což je u filtrace mnohem těžší. Odstředíme pivo typu IPA a hodnoty okysličení zůstanou na pěti dílech na miliardu (5PPB). Když začnete stáčet do plechovek, jste o krok napřed a můžete dosáhnout piva, které nepřekročí 20 PPB. Nízká hladina kyslíku prodlužuje trvanlivost piva. 

 

Jak může odstředivka usnadnit proces čištění? 

Všimli jsme si jednoduchosti procesu čištění a úspor při používání vody a chemikálií. Když proženeme tank odstředivkou, nic v něm nezbude. Při čištění tedy propláchneme odstředivku louhem, protože tu musíme vyčistit také. Odstraní veškeré pevné látky, takže louh je hezky čistý; prochází do čisticí hlavice a vy se nemusíte bát, že se ucpe pevnými látkami. Čištění tanku zabere mnohem méně času. Louh zůstává čistý a můžete ho znovu použít. Ušetříte vodu a čisticí chemikálie, což představuje výraznou úsporu nákladů, ale je také šetrnější k životnímu prostředí.

 

Nabízí ještě nějaké výhody z hlediska udržitelnosti, které byste chtěli zmínit?

Odstředivky lze použít na horké straně, což umožňuje pivovarům šetřit pivo, zachovat více chuti a minimalizovat odpad. Vždycky mě štvalo, že po každém vaření vypouštíme 100 litrů chmelové mladiny do kanálu. Vycházela z ní neskutečná vůně, ale nedala se nijak zachytit. Pro zvířata byla příliš vlhká... takže se s ní nedalo nic dělat. Ale s odstředivkou mohou pivovary ušetřit více mladiny a zachytit aroma z chmelu, protože odpad je hutnější. Takový chmel se může smíchat s mlátem a mohou ho využít farmáři. Tento proces je znám také jako využití vedlejších produktů. Jedná se o zachytávání vysoce pevných, koncentrovaných odpadních materiálů u zdroje a jejich vyčlenění k likvidaci spíš než vypouštění do kanálu. Tímto způsobem nejen zvýšíte svůj výnos, zachytíte více chuti, ale jste také šetrnější k životnímu prostředí. 

Brew 80 product image 640x360

Stručně

 

 

 

  • Zvýšené výnosy o 5–15 %
  • Rozpuštěný kyslík na nízké úrovni 5 PPB
  • Výraznější aroma a čistá chuť chmelových piv typu IPA

Vybraný produkt – Brew 80 Plus

Brew_80_380x360.jpg

Víceúčelová odstředivka pro řemeslné pivovary

Odstředivka Brew 80 Plus je navržena a optimalizována pro zelené pivo, předběžnou separaci kvasnic a čištění piva s cílem vyčistit pivo s maximální efektivitou a výtěžností. Umožňuje regulaci kapacity vstupním zákalem, kdy zákal spouští vypouštění pevných látek.

 

Zjistit více

 

Související informace: