2021-07-08 Novinky - produkty

Trendy na trhu s pivem

Pivovary se potýkají s výzvami na přizpůsobení svých procesů místním preferencím a udržení kroku s měnícími se spotřebitelskými trendy. Bez ohledu na to, o jakou potřebu jde, společnost Alfa Laval má zařízení, které potřebujete.

Vzhledem k dlouhodobému poklesu prodeje piva v Evropě a Japonsku a stagnaci v Severní Americe se pivovary vydávají dvěma směry: na rostoucí trhy, jako je Asie, Jižní Amerika a subsaharská Afrika a na zdravější podsekce trhu, jako je řemeslné nebo nealkoholické pivo.

Newyorský pivovar Brooklyn Brewery se vydal oběma směry, protože se snaží dále růst. Již řadu let jsou na špičce revoluce v oblasti řemeslného piva v USA a v současnosti vyvážejí větší podíl své produkce než jiné srovnatelné středně velké řemeslné pivovary.

Kyle Wilson, ředitel projektů a vývoje v pivovaru Brooklyn, vysvětluje, proč se rozhodli pro inovativní produkty i zámořské trhy.

„Ve Státech aktuálně většina pivovarů vyčerpala všechny klasické styly řemeslného piva z minulosti, takže jen málo z nich se řídí recepturami a spíš se experimentuje,“ říká Wilson. Poukazuje na kategorie kyselých a nefiltrovaných piv typu IPA a experimenty s divokými kvasinkami Brettanomyces a bakteriemi Lactobacillus, které po dlouhá léta dodávají belgickým lambickým pivům kyselou chuť.

Zdá se, že se dvouciferný růst v případě řemeslného piva v USA za poslední desetiletí ustálil, když spotřeba v roce 2017 podle americké asociace Brewers Association vzrostla jen o pět procent. I když pivovar Brooklyn nadále vyvíjí piva pro domácí trh, je pochopitelné, že se rozhodl expandovat do zahraničí, kde mohou být preference radikálně odlišné.

„V teplejším podnebí netíhnou k hutným, v sudu zrajícím pivům typu barley wine,“ upozorňuje. „Na místech, jako je Brazílie, prostě nepijí tolik tmavého piva jako tam, kde mají chladné zimní podnebí.“
Dalším rozdílem je, jak daleko je země na „trajektorii řemeslného piva“, jak jí Wilson říká.
„Na některých trzích právě přecházejí do své renesance řemeslného piva, zatímco v USA už po téhle cestě kráčíme dlouho, takže jsme prošli určitými styly a teď se zaměřujeme na progresivní věci, jako jsou kyselá piva nebo opravu hořká piva typu IPA.

 

Top ten ležák

Ležák stále převládá. I přes rostoucí zájem o řemeslné pivo, světlé pivo a pšeničné pivo je ležák stále králem hospod. Všech deset světově nejprodávanějších značek piva jsou ležáky, piva plzeňského typu.

top ten lager beer bottles 640x360(1)

Popularita alternativních piv v Japonsku

V Japonsku se objevilo řemeslné pivo a mikropivovary už s liberalizací průmyslu v 90. letech. Podle Yuichiho Nakamury, manažera výrobního technologického centra pro japonský pivovarnický gigant Asahi, už je japonský trh na konci cesty.

„Domnívám se, že trh pro boom řemeslného piva už je nasycený. Celkový podíl řemeslného piva na trhu je v Japonsku menší než jedno procento a nemyslím si, že někdy jedno procento překročí,“ říká.

Pivovar Asahi se ve své snaze pokračovat v domácím úspěchu zaměřuje na ochucená piva a nealkoholické nápoje. „Vyrábíme pivo s třešňovou příchutí, které inzerujeme jako nápoj vhodný k masu, stejně jako víno,“ uvádí Nakamura. „Dříve jsme vyráběli čokoládové pivo, které jsme propagovali jako vhodné k pití s čokoládou: speciální řemeslnou čokoládou.“

Nealkoholické „nápoje s příchutí piva“ se začaly v Japonsku prosazovat před více než deseti lety a pivovar Asahi – který v roce 2012 uvedl na trh Asahi Dry Zero – je i nadále lídrem mezi japonskými výrobci nealkoholických nápojů s příchutí piva. Spíš než odstraňování alkoholu z piva při procesu vaření se stala v Japonsku nedávnou tradicí výroba nealkoholických nápojů s příchutí piva, jako jsou limonády, se speciální příchutí, která jim dodává chuť podobnou pivu.

Italský výlet do historie

Při hledání inovací se některé pivovary vracejí ke kořenům. Ve svém pivovaru Nuovo poblíž Bergama v severní Itálii začal Heineken vyrábět kategorii „speciálních piv“ pod značkou Birra Moretti včetně piva IPA Moretti, „piva, které se vrací k tradici piv IPA“.

Vyvinuli také řadu Le Regionali, řadu piv věnovanou regionální loajalitě Italů, kdy pět druhů představuje pět regionů země. Kromě toho vyslyšeli obavy Italů o životní prostředí a nabídli pivo Baffo D’Oro, které se vyrábí s využitím elektřiny vygenerované solárními panely na střeše pivovaru.

Ředitel pivovaru Giuseppe Mele je hrdý na takový pokrok a informuje nás: „I když jsme největším pivovarem v Itálii, Comun Nuovo znovu ukázal, že dokáže pružně a všestranně reagovat na změny trhu. Potvrdil také, že je centrem inovací dokonce v případě specializovaných produktů.“

beer - man and machine 640x360

VĚDĚLI JSTE, ŽE

Beer bottles 300x163.jpg

  • Pivo je po vodě a čaji třetím nejoblíbenějším nápojem na Zemi.
  • Zythologie je vědecký název pro studium piva a jeho vaření včetně toho, jak jednotlivé přísady ovlivňují proces vaření.
  • Poté, co v roce 1922 dánský vědec Niels Bohr získal Nobelovu cenu, zajistil mu pivovar Carlsberg nepřetržitou dodávku piva potrubím přímo do domu.
  • V 13. století nebylo v Norsku neobvyklé, že lidé křtili své dítě pivem.
  • V Japonsku jsou pivní plechovky označené Braillovým písmem tak, aby si je nevidomí nepletli s nealkoholickými nápoji.
  • Nejstarší nepřetržitě fungující pivovar na světě najdete v opatství Weihenstephan v Bavorsku, spolkové zemi Německa, kde mniši začali vařit pivo už v roce 1040 našeho letopočtu.

PRODUKT – řada Brew

Brew 750e_300x169 2.png

  • Odstřeďování umožňuje pivovarům rychlou separaci kvasnic piva bez ztráty aroma
  • Vyšší kapacita separace kvasnic: menší zanášení filtrů díky předchozí separaci kvasnic
  • Vysoce účinná separace piva umožňuje rychlejší obrátkovost ve fermentačních tancích
  • Menší produktové ztráty: odstřeďování piva vede v porovnání s gravitačním usazováním ke koncentrovanějším pevným látkám a tím k menším ztrátám piva
  • Patentované zařízení na vaření piva a hermetická konstrukce zajišťují nízké nebo nulové okysličení

Různé druhy piva – a vhodné sklo.

I když u pivního skla stojí za pozornost vizuální stránka, může ovlivnit také váš požitek z piva samotného. Zde je několik různých druhů piva – a vhodného skla. 1. Double stout (anglické tmavé pivo) 2. Weissbier (světlé pšeničné pivo) 3. English bitter (anglické světlé pivo) 4. Tripel (trapistické pivo) 5. Plzeň 6. Belgické tmavé pivo 7. Biére brut, biére de Champange (pivo se šampaňskými kvasinkami) 8. Gueuze (belgické perlivé pivo) 9. Brown ale (tmavé pivo) 10. Saison (belgické, svrchně kvašené pivo)

glass for beer 640x360(3)

Související informace: