Kompaktní systém AlfaCond šetří páru a snižuje náklady na údržbu

Nizozemská papírna Sappi Maastricht musela vyměnit svůj trubkový výměník tepla, který často netěsnil. Kromě toho byl obtížně přístupný a jeho údržba byla nákladná. Problémy vyřešil AlfaCond.

DATUM 2023-11-28

Sappi paper mill installation 640x360.jpg

„Ohromilo nás, jak hlubokého vakua jsme dosáhli s AlfaCond 400,“ říká Peter Pijpers, manažer pro technologie a strojní zařízení v Sappi, maastrichtská papírna. „Zvýšení množství rekuperované páry pro použití v sušicí části papírenského stroje předčilo naše očekávání. A údržba je mnohem jednodušší a levnější.“

90 000 eur v odpadním kondenzátu

Sappi, jeden z předních výrobců papíru, se na společnost Alfa Laval obrátil původně proto, že trubkový kondenzátor v sušicí části dosloužil. Často netěsnil a každá netěsnost znamenala ucpání trubek, zmenšení povrchu a ztrátu vakua. Kondenzát doslova odtékal do kanalizace, místo aby se využíval k výrobě páry pro proces sušení v papírně.

Společnost Sappi běžně rekuperovala 4 tuny kondenzátu za hodinu. Za poslední rok provozu trubkového výměníku tepla šel kondenzát za 9 měsíců do odpadu. I s nízkými náklady společnosti Sappi na výrobu páry představovala ztráta přibližně 90 000 eur. Problémy vyřešil AlfaCond.

Kompaktní řešení

Společnost Sappi hledala také kompaktní řešení. Starý trubkový výměník byl umístěn v úzké chodbě v přízemí, což velmi ztěžovalo přístup při čištění a servisu. Nový výměník tepla chtěli kvůli jednodušší údržbě umístit na šestimetrovou plošinu. „AlfaCond byl ideální volbou, protože nabízí tlakovou ztrátu srovnatelnou s trubkovým výměníkem tepla při zlomku velikosti a hmotnosti,“ říká Ron Faber, obchodní inženýr, Alfa Laval.

Sappi paper mill from the outside.jpg

O 6 metrů výš – výnosné překvapení

Protože je AlfaCond dostatečně kompaktní, byl umístěn na šestimetrovou plošinu, kde vzniká ještě hlubší vakuum díky statické hlavici. Hlubší vakuum zvyšuje úspory na páře v procesu sušení mnohem více, než společnost Sappi očekávala.

„Stejného vakua bychom nedosáhli ani s novým trubkovým kondenzátorem, protože bychom jej nemohli umístit na stávající místo. Chtěli jsme jej umístit sem kvůli jednoduššímu přístupu, ale získáváme také více páry.“ – Peter Pijpers, maastrichtské papírny Sappi.

Nízké náklady, bezproblémová údržba

Také údržba kondenzátoru AlfaCond je mimořádně hospodárná. Provedení a umístění umožňují snadný přístup k teplosměnným plochám při kontrole a mechanickém čištění. Servis lze provádět na místě, systém se nemusí demontovat. Navíc byla instalace vybavena průzorem, který umožňuje společnosti Sappi monitorovat množství kondenzátu, a předcházet tak případným problémům hned ze začátku.

Všichni jsou spokojení

„Celkově jsme s výsledkem spokojení,“ uzavírá Peter Pijpers. „Už to nemusíme řešit, funguje to. Údržba je spokojená. Výroba je spokojená. Všichni jsou spokojení.“

Alfa Laval AlfaCond condenser

O kondenzátoru AlfaCond

První deskový kondenzátor na světě vyrobený na míru byl vyvinutý speciálně pro kondenzaci par při nízkém tlaku nebo ve vakuu v odpařovacích nebo destilačních systémech. Má velký sběrný přívod a dva malé vývody kondenzátu.

  • Desky jsou navržené speciálně pro kondenzaci.
  • Kondenzát a chladicí voda se nikdy nesmísí, tím se eliminuje zdroj znečištění.
  • Flexibilní konstrukce: snadno se přizpůsobí měnícím se kapacitním požadavkům.
  • Kompaktní rozměry pro prostorově nenáročnou instalaci.
  • Minimální zanášení a snadná údržba pro maximální provozuschopnost.

 Deskový kondenzátor AlfaCond

  • Hlubší vakuum šetří páru
  • Kompaktní řešení a snadná instalace
  • Nižší náklady na údržbu
  • Snadný přístup

cleantech_symbols640x360.jpg

Úspory energie

250 kW úspor kondenzátu a hlubší vakuum šetří páru.

Rozměry

Snadný přístup pro čištění a údržbu díky kompaktnímu řešení na servisní plošině.

Technologický posun

Trubkový výměník tepla AlfaCond – menší rozměry a hmotnost při zachování tlakové ztráty.