2019-11-25 Novinky - produkty

Pět důvodů, proč ve vašem pivovaru používat odstředivku

Odstředivky neboli vysokorychlostní separátory byly po mnoho desetiletí výsadou větších průmyslových pivovarů, zatímco většina mikropivovarů se musela spoléhat výhradně na přirozenou dobu usazování a různé finančně dostupné filtry. Věci se však mění, protože stále více nezávislých pivovarů začíná využívat separační technologii.  Zeptali jsme se našich odborníků, aby vysvětlili, proč se to děje.

Vyšší výnos

man_with beer_bottles_640x360.jpg

Kromě toho, že jsou relativně finančně dostupné, má filtrace v mikropivovarech několik dalších výhod. Jsou však pomalé a vykazují značné ztráty produktu, protože nemohou filtrovat obsah na dně kvasných tanků, aniž by ztratili výkon. S odstředivkou získáte z každého tanku více piva.

„Separátor je nejlepším nástrojem, jaký kdy byl vyroben pro zvýšení výnosnosti produkce,“ vysvětluje Fernando Jimenez, globální obchodní ředitel Alfa Laval pro trh pivovarů. „Se stejným počtem tanků můžete zvýšit svou výrobní kapacitu o 15 – 20 %. Každý půllitr, který můžete prodat, ve výsledku představuje peníze. A tím pomáhá zaplatit investice do zařízení.“

„Pokud jste malým pivovarem, každá drobná úspora má smysl, vaše pivo je pro vás tekutým zlatem. Každý litr nebo sud navíc, který ušetříte, pomůže nabídnout více piva zákazníkům,“ dodává Fernando.

 

Kratší obsazení tanků

Odstředivka umožňuje dosáhnout požadované konzistence produktu během několika málo hodin, zatímco samotné usazování a filtrování bude ke splnění stejného úkolu vyžadovat několik dnů. Jak to funguje? Proces v separátoru vypadá takto: čerstvě fermentované pivo vstupuje do odstředivky, kde přichází do styku s řadou rychle se otáčejících (několik tisíc ot./min) talířů. Pevné látky (např. kvasinky, chmelové pevné látky a varné proteiny) jsou odstředivou silou tlačeny na hrany talířů a vypuzovány; čiré pivo zůstane ve středu a je odváděno přes horní část. To vše se děje bez přítomnosti kyslíku. A navíc nemusíte před přivedením mladého piva do odstředivky čekat, až se pevné látky zcela usadí.

„To znamená, že se separátorem je obsazení tanků mnohem kratší, protože se pivo v kvasných tancích nezdrží tak dlouho jako při klasickém zpracování,“ říká Joakim Gustafsson, globální obchodní manažer společnosti Alfa Laval pro trh mikropivovarů. 

 

Delší trvanlivost

Oxidace patří mezi hlavní zdroje obav všech pivovarů, ale problém představuje zejména pro mikropivovary vyrábějící svrchně kvašená piva (IPA) choulostivá na přítomnost kyslíku, který negativně ovlivňuje stabilitu trvanlivosti výrobku. O to se ale sládek nemusí při průchodu piva přes hermeticky vzduchotěsnou odstředivku, jako je například nejmenší pivní odstředivka Alfa Laval pro mikropivovary (Brew 20), nemusí vůbec starat.

„Kdykoliv do procesu přidáte nové zařízení, nastává problém s oxidací. Společnost Alfa Laval je známa svými inovativními technologiemi a rozumíme tomu, jak důležité jsou nízké úrovně rozpuštěného kyslíku,“ tvrdí Vince Polino, manažer společnosti Alfa Laval pro odbyt na trhu v USA. „Alfa Laval je průkopníkem axiálního hermetického těsnění, které představuje další vylepšení hydrohermetických těsnění. Je k dispozici v našich modelech Brew 20 a Brew 80 a k tomu, aby se dosáhlo téměř nulové hladiny rozpuštěného kyslíku v ppb, nevyžaduje CO2 ani odplyněnou vodu,“ dodává. Společnost Alfa Laval pokročila ve svých inovacích ještě dále díky plně hermetickým odstředivkám s vedením středem a plněním zespoda, jako jsou naše modely Brew 250 a větší modely pro pivovary. 

 

 Ty nabízejí nejšetrnější možné zpracování, nulové zachycování rozpuštěného kyslíku, nižší smykové napětí a menší teplotní závislost než jiné odstředivky s plněním shora. To vše je pro výrobu piva v mikropivovarech velmi důležité a značně prodlužuje životnost piva.

 

Lepší vůně a příchutě

beer-glasses_craftbrewing_640x360_.jpg

Příprava skvělého piva záleží především na kvalitě jednotlivých přísad. Řada způsobů filtrace a pročištění odstraní těkavé aroma a chuť, které potřebujete ve svém pivu zachovat. Separátory představují nejchytřejší způsob, jak odstranit pevné látky, které ve svém pivu nechcete, při současném zachování hodnoty vašich jedinečných přísad.

„Ve srovnání s jinými filtračními technologiemi separátory neboli odstředivky lépe zachovávají těkavé aroma a chuťový charakter vašeho piva. Vytěsní totiž pouze větší částice, zatímco různé typy technologií filtrace během proudění zachycují i jemnější složky,“ tvrdí Vince Polino.  

„I když vaříte speciální piva typu hazy beer nebo tmavá svrchně kvašená piva (tzv. stouty), separátor zajišťuje, že se dokážete zbavit pevných látek a současně zachovat těkavé oleje a aromatické složky. U stoutu, který již je tmavý, dosáhnete lepší kvality piva a zvýšíte stabilitu trvanlivosti,“ vysvětluje Joakim Gustafsson.

 

Ziskovější šarže

Investice do separátoru je nejchytřejší způsob, jak z doby kvašení vytěžit více, aniž byste si museli pořizovat další tanky. Tím, že ušetříte více piva, které jste již uvařili, dosáhnete vyšší produktivity. Zároveň můžete díky kratšímu obsazení tanků zvýšit svou kapacitu. Ve výsledku to znamená více půllitrů v rukou zákazníků – a vyšší zisk pro vás.

„Pokud se jedná o finanční výhody separátoru, ty závisí na vašich současných procesech a stylu piva, které vyrábíte. Řada našich zákazníků vidí návratnost svých investic do dvou nebo tří let, někteří i za méně než rok. Skutečně záleží na vaší situaci, a s tím vám můžeme v rámci celého procesu pomoci,“ navrhuje Vince Polino.

Proto je instalace odstředivky ve vašem pivovaru skutečně investicí do dlouhodobé ziskovosti. Kromě zvýšení produktivity a výroby vysoce kvalitního, prémiového piva, které vaši zákazníci budou milovat, vám separátor zajistí rychlou návratnost investice a v dalších letech finanční prospěch.

 

 

bearded man with a beer glass 640x360.jpg

Co říká náš expert

Fernando Jimenez_640x360.png

„Separátor je nejlepším nástrojem, jaký kdy byl vyroben pro zvýšení výnosnosti produkce,“ vysvětluje Fernando Jimenez, globální obchodní ředitel Alfa Laval pro trh pivovarů. „Se stejným počtem tanků můžete zvýšit svou výrobní kapacitu o 15 – 20 %. Každý půllitr, který můžete prodat, ve výsledku představuje peníze. A tím pomáhá zaplatit investice do zařízení.“

Joakim Gustavsson quotation 640x360_.png

„I když vaříte speciální piva typu hazy beer nebo tmavá svrchně kvašená piva (tzv. stouty), separátor zajišťuje, že se dokážete zbavit pevných látek a současně zachovat těkavé oleje a aromatické složky. U stoutu, který již je tmavý, dosáhnete lepší kvality piva a zvýšíte stabilitu trvanlivosti,“ vysvětluje Joakim Gustafsson, globální obchodní manažer společnosti Alfa Laval pro trh malých pivovarů.

Vince Polino comments_640x360.png

„Spousta našich zákazníků vidí návratnost svých investic do dvou nebo tří let, někteří dokonce za necelý rok,“ tvrdí Vince Polino, manažer prodeje společnosti Alfa Laval pro trh v USA

Podívejte se na naše portfolio pivních odstředivek

man_with_a_beer_glass_craftbrewing_640x360.jpg

Alfa Laval nabízí širokou škálu řešení pro čiření a polishing (leštění) piva. Naši odborníci vám poskytnou technologie a rady, které vám pomohou s růstem vašeho pivovaru.

Související informace: