Studený provoz - výzvy a řešení
Yeast management and fermentation
Kvasnicové hospodářství a fermentace jsou základní součástí studeného provozu. Zařízení, které zabrání kontaminaci a zajistí vysokou životaschopnost kvasnic, je nezbytné pro konzistentní, spolehlivý a efektivní proces fermentace.

Výzvy
- Vysoké náklady
- Spoléhání se na komerční kvasnicové kmeny
- Omezená příležitost pro kreativitu
Řešení
- Systémy kvasnicového hospodářství:
- kvasnicový modul 3v1 Alfa Laval, popř.
- Provoz propagace kvasnic Alfa Laval
Výsledek
- Schopnost rehydratovat, množit a znovu použít kvasnice
- Plně zákazníkovi přizpůsobitelné řešení
Výzva
- Nekonzistentní nebo pomalý profil fermentace
Výsledek
- Až o 40 % rychlejší fermentace
- Zlepšená homogenizace během fermentace
- Optimalizovaný výtěžek alkoholového extraktu
- Flexibilita – mobilní jednotka, kterou lze přemisťovat mezi tanky
Výzvy
- Dlouhá doba sedimentace
- Vysoká ztráta piva
- Vysoký zákal
- Nízký výnos
- Potřeba zvýšit výrobní kapacitu
Výsledek
- Zvýšená výrobní kapacita díky rychlosti čeření bez potřeby rozšiřování fermentační kapacity
- Výtěžnost piva až 15 % ve srovnání se scezováním
- Schopnost čeřit pivo, když je správný profil
- Prodloužená trvanlivost bez poškození zákalem (obzvláště důležité pro export)
- Rychlé vyprazdňování separátorů také znamená vyšší rotaci tanků, což poskytuje extra kapacitu bez dalších investic
- Průměrný 3% nárůst výtěžku mezi fermentační nádobou a tankem na světlé pivo v závislosti na provozních postupech
- Až 8% zlepšení výnosu u málo až středně flokulujících kmenů kvasnic
Studené chmelení
Studené chmelení je proces přidávání chmele po fermentaci, aby se pivu přidalo více aroma. Studené chmelení se tradičně provádí u pivních stylů, jako je pale ale a IPA, ale používá se i při vaření jiných pivních stylů.

Výzva
- Pomalý proces a ztráta piva
Řešení
- Zařízení pro studené chmelení Alfa Laval:
Výsledek
- Maximální využití chmele
- Zrychlený proces Studeného chmelení
- Homogenizace toků piva pro zlepšení následného odstraňování chmele pomocí odstřeďování
Rychlý průvodce výrobou piva
Pivo je považováno za jeden z nejkomplexnějších kvašených nápojů díky své chuti, barvě, rozmanitosti a pocitu v ústech. Kromě toho má pivo širokou škálu ingrediencí, díky čemuž je tak komplexní.
