Problémy s filtrací a úpravou piva
Filtrace piva
Křemelina neboli filtrace cross flow jsou běžné filtrační procesy k odstranění téměř všech kvasnic a dalších nežádoucích látek, které mohou zkazit vaše pivo.
Výzva
- Oxidace při filtraci piva
Řešení
- Alfa Laval Aldox Mini pro výrobu odvzdušněné vody
- Řada odstředivých separátorů Alfa Laval BREW pro zvýšení filtračních cyklů
Výsledek
- Odvzdušněná voda zabraňuje nasávání kyslíku během filtrace a pomáhá tak zachovat kvalitu piva
- Separátory pomáhají snížit frekvenci CIP a spotřebu spotřebního materiálu
Míchání plynů, úprava alkoholu, přísady
Oxid uhličitý je pro proces vaření piva přirozený a pro dokonalou texturu a chuť piva je důležité zajistit jeho koncentraci na optimální úrovni.
Výzvy
- Nízká koncentrace CO2 ve fermentoru
- Potřeba různých koncentrací CO2 ve finálních produktech
- Pomalé a nepřesné zařízení
Řešení
Výsledek
- Přesné inline vstřikování CO2
- Vyrovnání koncentrace CO2 na vyžádání
- Individuální nastavení pro receptury lze uložit
- Vstřikování N2 na vyžádání (pro husté krémové pivo)
- Úprava obsahu alkoholu/plata pomocí odplyněné vody
Míchání v tancích na světlé pivo
Míchání v tancích na světlé pivo (BBT) je nutné pro dávkování várek a homogenizaci nebo když chcete vytvořit produkty jako Shandy nebo Radler.
Výzva
- Opětovné kvašení v láhvi (při dávkování kvasnic a cukru před úpravou láhve)
Výsledek
- Rychlé míchání pro aktivní homogenizaci nádrže
- Mobilní jednotka (lze přesouvat mezi tanky)
Pivovarské zařízení pro odstranění alkoholu
Odhaduje se, že do roku 2020 bude až 20 % veškerého prodaného piva spadat do kategorie „zdravé“, tedy s odstraněným obsahem alkoholu. A to je oblast, kterou se musí všichni pivovarníci zabývat, když spotřebitelům nabízejí nové produkty.
Výzva
- Potřeba se zabývat trhem nápojů s nízkým obsahem alkoholu
Výsledek
- Snížení škodlivého tepelného dopadu
- Minimální ztráta chuti
- Výroba vody s reverzní osmózou (RO).
- Jednoduchý proces plug-in
Výsledek
- Efektivně a šetrně v jednom kroku k výrobě plně ochucených piv
- Jednoduché přidání možnosti nealkoholického vaření bez nutnosti velkých kapitálových investic
Pasterizace řemeslného piva
Pasterizace (tj. vysoká teplota) je klasický způsob ničení mikroorganismů v posledním kroku před balením piva.
Výzvy
- Mikrobiologická nestabilita
- Okysličení během přenosu/procesu
Řešení
Výsledek
- Všechny mikroorganismy zničeny
- Reguluje a pasterizuje proměnlivé toky
- Nedochází k rozkladu CO2 během fáze vysoké teploty
- Hygienické a kompaktní
- Jednotlivé recepty lze uložit
Sterilní filtrace
Mnoho pivovarů dnes volí jako alternativu pasterizace sterilní filtraci, protože ta umožňuje odstranit nežádoucí mikroorganismy ještě před plněním piva do lahví nebo sudů.
Výzvy
- Mikroorganismy mohou ovlivnit kvalitu a chuť piva
- Tepelná úprava může způsobit degradaci
Výsledek
- 100% retence bakterií bez tepelné degradace
- Žádný vliv na chuť vašeho produktu
- Nízký příjem kyslíku při spuštění a téměř nulové ztráty produktu
Rychlý průvodce výrobou piva
Pivo je považováno za jeden z nejkomplexnějších kvašených nápojů díky své chuti, barvě, rozmanitosti a pocitu v ústech. Kromě toho má pivo širokou škálu ingrediencí, díky čemuž je tak komplexní.